Δημοψήφισμα 2015 – ΝΔ: Δεν ξεχνάμε τους υπαίτιους

Δημοψήφισμα 2015 – ΝΔ: 7 χρόνια από την ημέρα του διχασμού και της εξαπάτησης

Στη συμπλήρωση 7 ετών από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2015 αναφέρεται με δηκτικό τρόπο η ΝΔ. Μέσω βίντεο που δημοσιοποίησε στα social media, η Νέα Δημοκρατία αναφέρεται στο δημοψήφισμα που προκηρύχθηκε από τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις 27 Ιουνίου 2015, και το οποίο πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα αργότερα, στις 5 Ιουλίου. Το βίντεο έχει τίτλο «δίχασαν, εξαπάτησαν, χρέωσαν τους Έλληνες» και κατακλείδα «το όχι που έγινε ναι», και «δεν ξεχνάμε». Περιλαμβάνονται στιγμιότυπα από τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, από την ανακοίνωση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, καθώς και αποσπάσματα από τον ελληνικό και ξένο Τύπο πριν και μετά την 5η Ιουλίου 2015.

Όπως αναφέρει το κυβερνών κόμμα, «7 χρόνια από την ημέρα του διχασμού και της εξαπάτησης. Δεν ξεχνάμε τους υπαίτιους». Το ερώτημα ήταν αν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που προτάθηκε στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν η απόρριψη της πρότασης του σχεδίου συμφωνίας με ποσοστό 61,31%.

Το δημοψήφισμα ήταν το πρώτο από το 1974 και το μοναδικό στη σύγχρονη ελληνική ιστορία που δεν αφορούσε στη μορφή του πολιτεύματος. Ωστόσο, μετά το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση Τσίπρα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές στις 13 Ιουλίου, με όρους ενός τρίτου μνημονίου. Η αμφισβήτηση των νέων όρων οδήγησε στη διάσπαση του τότε κυβερνώντος κόμματος και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, οι οποίες ανέδειξαν ξανά νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, που σχημάτισε κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Το βίντεο της ΝΔ για το δημοψήφισμα του 2015:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ