Διάγγελμα Μητσοτάκη Πέμπτη 21/4: Επίσημες ανακοινώσεις για Πάσχα και άρση μέτρων

Το αργότερο μέχρι αύριο Πέμπτη θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων και την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει διάγγελμα, εξηγώντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το Πάσχα και θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Θα έχει προηγηθεί η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής που θα εξετάσει όλα τα δεδομένα και θα κάνει την εισήγηση της στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των προθέσεων του χθες το απόγευμα, μιλώντας στην Ακαδημία στελεχών της ΝΔ. Μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως είπε, η κυβέρνηση θα προσδιορίσει με ακρίβεια πότε «θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος». Ημερομηνία ορόσημο, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, τα μέσα Μαΐου, «όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία».

Η κόπωση της κοινωνίας από το παρατεταμένο lockdown είναι γνωστή στο Μέγαρο Μαξίμου και αναγνωρίζουν ότι οι περισσότεροι πολίτες είναι κουρασμένοι από αυτή την κατάσταση. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι «η υγειονομική κρίση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της» και θέλει να παρουσιάσει ο ίδιος στους πολίτες το φως στην άκρη του τούνελ αυτής της περιπέτειας. Στις ανακοινώσεις θα περιλαμβάνεται η απόφαση της κυβέρνησης για την συνέχιση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, προτάσσοντας την ασφάλεια των πολιτών, ειδικά σε περιοχές της επαρχίας όπου δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάδοση του κορωνοϊού και την πίεση του ΕΣΥ.

Πρώτος στόχος η εστίαση

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρχουν το επόμενο διάστημα θα κρίνουν το άνοιγμα της εστίασης με πιθανότερη ημερομηνία την 10η Μαΐου, μία εβδομάδα ουσιαστικά πριν από την έναρξη του τουρισμού. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, θα λειτουργήσουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι, με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό αλλά και με τα τραπέζια να έχουν μεταξύ τους αποστάσεις ασφαλείας. “Η κυβέρνηση ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ειδικούς για το οργανωμένο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και αναμένει τις εισηγήσεις της Επιτροπής”, τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη.

mitsotakis vouli 2

Προς άνοιγμα τα σχολεία στις 10 Μαϊου

Με σύμμαχο τους εμβολιασμούς που θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες, τα self tests και τον καιρό η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξει βελτίωση της κατάστασης το επόμενο διάστημα. Το χρονοδιάγραμμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι προβλέπει το άνοιγμα όλων των σχολείων στις 10 Μαΐου. Τις τελευταίες ώρες υπάρχουν κάποιοι προβληματισμοί από μερίδα λοιμωξιολόγων, με βάση τα στοιχεία για αύξηση των κρουσμάτων στις μικρές ηλικίες, ωστόσο εκτιμάται ότι είναι σημαντική η συνεισφορά των self test για να λειτουργήσουν ομαλά όλες οι σχολικές μονάδες.

Η κυβέρνηση ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ειδικούς για το οργανωμένο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και αναμένει την τελική εισήγηση. Το άνοιγμα δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση πριν το Πάσχα, με τις ημερομηνίες που συζητούνται να αφορούν από τις 6 έως τις 12 Μαΐου. Τα εμπορικά καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους για πελάτες χωρίς να χρειάζεται η αποστολή sms και ραντεβού στις 5 Μαΐου.

Κομβική ημερομηνία είναι η 14η Μαΐου, οπότε έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα του τουρισμού. Η πορεία των εσόδων από τον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι είναι το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας και υπάρχει η πεποίθηση πως οι επισκέψεις στη χώρα μπορούν να είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ενισχύοντας το δημόσιο ταμείο. Τα σύνορα θα ανοίξουν για επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test.

Τέλος τα sms στο 13033

Με το άνοιγμα της εστίασης αναμένεται να σταματήσει και η αποστολή των μηνυμάτων στο 13033, ενώ παράλληλα θα αρχίσουν να απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις τις καθημερινές, οι αγορές στα μαγαζιά θα γίνονται πιθανότατα χωρίς ραντεβού, αλλά θα διατηρηθεί ο αριθμός των καταναλωτών εντός των καταστημάτων ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα.

Επίσης μετά το Πάσχα θα επαναλειτουργήσουν τα Mall και τα κέντρα αισθητικής. “Από την στιγμή που ανοίξει η εστίαση, εάν επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θεωρώ ότι πλέον θα λείπουν και οι λόγοι για την αποστολή SMS. Νομίζω ότι ο καθοριστικός μήνας για όλα αυτά θα είναι ο Μάιος”, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ