Αυτή είναι η ατζέντα Μητσοτάκη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των “27” για την πανδημία

Στην απογευματινή τηλεδιάσκεψη  των “27” ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βασικό αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, στρέφει το βλέμμα του το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της παρέμβασης που θα πραγματοποιήσει:

– Θα αναπτύξει την πρόταση που ήδη έχει καταθέσει μαζί με τον Αυστριακό καγκελάριο και την πρωθυπουργό της Δανίας για την ταχύτερη προώθηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων της AstraZeneca και άλλων εταιρειών.

– Θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση της Επιτροπής για την άσκηση πίεσης προς την Pfizer, ώστε να επιταχύνει την παραγωγή της και επιπλέον να είναι απολύτως συνεπής στην παράδοση των δόσεων, όπως έχει δεσμευτεί προς όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

– Θα αναπτύξει την πρότασή του για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για να απαλλαγούν όσοι ευρωπαίοι πολίτες εμβολιάζονται, τόσο από την υποχρέωση τεστ πριν από κάθε ταξίδι, όσο και από την υποχρεωτική καραντίνα στα Κράτη που φτάνουν, να περιοριστούν οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και να διευκολυνθεί η μετακίνηση από Κράτος σε Κράτος.

“Ενδεχόμενη εφαρμογή της πρότασης αυτής όχι μόνο δεν θα προσθέσει κανέναν περιορισμό, αλλά αντίθετα θα βοηθήσει όλους τους ευρωπαίους πολίτες να απαλλαγούν από τους σημερινούς δύσκολους περιορισμούς στις μετακινήσεις τους. Στόχος, όπως γράφει σε άρθρο του στο Euractiv και στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing ο πρωθυπουργός, δεν είναι να χωρίσουμε τους πολίτες σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αντιθέτως θέλουμε να δημιουργήσουμε μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια για όσους διαθέτουν το πιστοποιητικό. Είναι προφανές πως η λήψη σχετικής απόφασης θα είναι μείζονος σημασίας, ενόψει κυρίως της τουριστικής περιόδου”, τόνισε ο κ. Ταραντίλης, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Παράλληλα, ανέφερε ότι η πρόταση Μητσοτάκη ήδη υποστηρίζεται από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών, ο γενικός διευθυντής της οποίας κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να υιοθετήσουν την πρόταση του πρωθυπουργού και να συντονίσουν μία πολιτική, που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να αποκομίσει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι την προσεχή Δευτέρα θα γίνουν γνωστά τα σημεία, όπου θα δημιουργηθούν τα τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

“Με την ανακοίνωση των τεσσάρων αυτών μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων θα επιταχύνουμε το ρυθμό. Έχουν σχεδιαστεί τα εμβολιαστικά κέντρα, έχει σχεδιαστεί όλη η διάταξη του χώρου…Είναι πάρα πολύ σημαντικό να τηρούμε τα υπάρχοντα μέτρα, γιατί θέλουμε να κρατήσουμε ελεγχόμενη την κατάσταση της διασποράς”, είπε ο κ. Ταραντίλης, επαναλαμβάνοντας, χωρίς να το οριοθετήσει χρονικά, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων.

”Επιθυμούμε περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων”

Με το βλέμμα στην…αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο, ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας.

“Πρόκειται -όπως ανέφερε χθες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για έναν έμπειρο πολιτικό, που γνωρίζει όσο λίγοι την περιοχή μας αλλά και τις ευαισθησίες της. Είναι, επίσης, ένας ηγέτης ο οποίος πορεύεται με σύνεση αλλά και με αυτοπεποίθηση, κυρίως όμως πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες”, σημείωσε, ενώ διεμήνυσε, εκ νέου, ότι το θέμα των διερευνητικών με την Τουρκία είναι ένα και μοναδικό. Η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. “Χθες ήταν μια ιστορική ημέρα, καθώς μετά από απόφαση της κυβέρνησης και την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή, η χώρα μας επεκτείνει την επικράτειά της για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση των Δωδεκανήσων, το 1947, κατά περίπου 10%. Μεγεθύνεται έτσι, όχι με απόσπαση εδαφών, αλλά με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Ιόνιο, από τους Οθωνούς μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο και με διαδικασίες απόλυτα θεμελιωμένες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου”, είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. “Πρόκειται, όπως τόνισε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, για την άσκηση ενός δικαιώματος, το οποίο η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει και σε άλλες περιοχές, σε χρόνο και υπό συνθήκες που η ίδια θα το επιλέξει. Αυτό, άλλωστε, αναφέρεται ρητά στο πρώτο άρθρο του νόμου που ψηφίστηκε χθες. Ταυτόχρονα, με την ίδια αυτή απόφαση η κυβέρνηση εκπέμπει μήνυμα σε όσους προσπαθούν με απειλές να στερήσουν από την Πατρίδα μας όσα της επιτρέπουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου”, συμπλήρωσε. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ