Ασκήσεις ισορροπίας για την αποφυγή σύγκρουσης Εκκλησίας – Κυβέρνησης

Μέσα από… λεπτές ασκήσεις ισορροπίας στο “παρά πέντε” του εορτασμού των Θεοφανείων αποφεύχθηκε, τελικά, η ολική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Ελλαδική Εκκλησία.

Οι σημερινές λατρευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάτω από τα αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως αυτά ίσχυαν για τους ιερούς ναούς τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με το πολυαναμενόμενο τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, στο Προεδρικό Μέγαρο και στο ενδιάμεσο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης, να θεωρείται το κομβικό σημείο… αποσυμπίεσης.

Η έννοια-κλειδί της “ευθύνης” απέναντι στην κοινότητα και σε αυτές τις κρίσιμες, για την πορεία της πανδημίας, στιγμές ήταν αυτή που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των πρωθυπουργικών αναφορών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης Μητσοτάκη-Ιερώνυμου. “Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία. Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα”, ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, λίγη ώρα μετά το λήξη της συνάντησης του Προεδρικού Μεγάρου.

Παράλληλα, κυβερνητικοί παράγοντες, με τους οποίους συνομίλησε το Capital.gr, σημείωναν ότι δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση κλίμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και η συνομιλία πραγματοποιήθηκε σε ήρεμο κλίμα. “Αυτό που επισημαίνουμε είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη η Εκκλησία να συνδράμει, όπως έπραξε μέχρι τώρα, στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Η κυβέρνηση κινείται πάντα με καλή πίστη, με το βλέμμα στραμμένο στη συνεργασία και με σεβασμό στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου”, έλεγαν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, με νόημα, ότι ήταν πιθανό να υπάρχουν εξελίξεις μέσα στην ημέρα. Και, πράγματι, αυτές, ήρθαν, αργά χθες το απόγευμα.

Ο κ. Ιερώνυμος απέστειλε συνοδική επιστολή προς τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητεί την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των ναών, με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών. Ο Αγιασμός θα τελεσθεί εντός των ναών, δε θα πραγματοποιηθούν λιτανείες, πομπές ή τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους, ενώ ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο. “Η κυβέρνηση δε θα στείλει τα ΜΑΤ στις εκκλησίες. Η Ιεραρχία καλείται να αναλάβει τις ευθύνες που έχει πρώτα από όλα απέναντι στους πιστούς και να τους προστατεύσει. Ήδη τα παραδείγματα από συγχρωτισμό θα έπρεπε να λειτουργούν αποτρεπτικά, αφού δύο μητροπολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό”, είναι το μήνυμα που εκπέμπουν στελέχη.

Την ίδια στιγμή, στη λογική της ήπιας επιτήρησης κινείται το σχέδιο της ελληνικής αστυνομίας όσον αφορά στην αποτροπή συναθροίσεων στις εκκλησίες για τον εορτασμό των Θεοφανείων. Από νωρίς το πρωί υπάρχουν συχνές περιπολίες γύρω από ιερούς ναούς, ηχητικά μηνύματα και συστάσεις στους πιστούς. Παράλληλα, υπάρχει επαφή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με ιερείς και μητροπολίτες για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.

Διαβάστε ακόμη: 

* Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η εορτή των Θεοφανείων στους ναούς με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ