Αποζημιώσεις πυρόπληκτων – Μητσοτάκης: Το στοίχημα της κυβέρνησης

Με το βλέμμα στραμμένο στις εφιαλτικές ημέρες που βιώνει η Εύβοια, όπου πεζοπόρα τμήματα, διεθνής βοήθεια, ήρωες εθελοντές και κάτοικοι ξεπερνούν τον εαυτό τους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σηκώνει τα μανίκια και ετοιμάζει τον ιδιαίτερα απαιτητικό σχεδιασμό της ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών. Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στις 15.00 σήμερα, θα βάλει τα θεμέλια του προγράμματος ‘ανακούφισης’ – όσο αυτό είναι εφικτό -των περιοχών που έγιναν βορά για την πύρινη λαίλαπα.  «Τις επόμενες μέρες θα απαντήσω προσωπικά σε κάθε ερώτημα. Εύχομαι η επόμενη ημέρα να ανατείλει με διακομματική συναίνεση, γιατί αν το καθήκον του σήμερα ανήκει στην κυβέρνηση, η ευθύνη του αύριο ανήκει σε όλους μας», ήταν η διατύπωση που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προμηνύοντας τη συνέντευξη Τύπου που πιθανόν παραχωρηθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Αυτό το βήμα εμφανίζεται ως το επικρατέστερο για την αποκωδικοποίηση των σκέψεων του πρωθυπουργού, αναφορικά με το σκέλος των ευθυνών.

«Οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει. Το πρώτο ζητούμενο, αυτήν την ώρα, είναι οι λύσεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόσθεσε όμως νόημα, αναφερόμενος στις κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση: «όλες τις ξεπεράσαμε με πείσμα και ενότητα. Αυτό θα γίνει και τώρα, με τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά».

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ολοκληρώσει την διαδικασία και θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να καταλήξει στο τελικό συμπέρασμα και στα πρόσωπα που περιλαμβάνει. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται με ενδιαφέρον η παρέμβαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας στη σημερινή συνεδρίαση. Κατά πληροφορίες θα δώσει απαντήσεις για τα επιχειρησιακά ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο και της ανάλυσης που πραγματοποιείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Η γραφειοκρατία θα σαρωθεί, οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως

Στο υπουργικό συμβούλιο θα γίνει μια εξειδίκευση του οικονομικού πακέτου, το περίγραμμα του οποίου περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ειδικά για την Εύβοια επιπλέον επίπεδα στην προσωπική δέσμευσή του για το Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Πέραν της ταχείας καταβολής των αποζημιώσεων, την εποπτεία του πρωθυπουργικού γραφείου, το νησί θα υπαχθεί σε ένα στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο θα ανακοινωθεί στη σημερινή συνεδρίαση. Μαζί με την Αττική, θα χρηματοδοτηθούν με εξτρά κονδύλι ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ που με απόφαση του πρωθυπουργού εγγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό.

«Η γραφειοκρατία θα σαρωθεί. Και οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, την οποία θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα», ήταν το σήμα του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε και το υπόδειγμα των fast track διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για την αποκατάσταση των πληγέντων από τον Ιανό, αλλά και από τον σεισμό στη Σάμο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θέλει να τρέξουν οι καταβολές προς τους δικαιούχους εντός εβδομάδας όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Με απλή υπεύθυνη δήλωση θα προχωρά η διαδικασία της άμεσης επιχορήγησης, με τις λεπτομέρειες να εξειδικεύονται σήμερα μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά στα ποσά που θα χορηγηθούν, μένει να οριστοποιηθεί από το υπουργικό συμβούλιο, το ύψος τους, τα οποία εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται από 6.000 έως 20.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος των ζημιών. Σε κάθε περίπτωση η εξπρές διαδικασία θα γίνεται όπως αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μια αίτηση σε ειδική πλατφόρμα(πιθανώς της ΑΑΔΕ) και ενεργοποίηση των σχετικών ενταλμάτων πληρωμής, είτε αποκλειστικά την αίτηση, είτε μέσω πραγματογνωμοσύνης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ