Συντάξεις: Τα αναδρομικά που κρίνονται και η άμεση πληρωμή

Οριστικός τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων βάζει το ΣτΕ, καθώς αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα, ακόμη και εντός της ερχόμενης εβδομάδας, η δημοσίευση της πολυαναμενόμενης απόφασης για την τύχη των χαμένων αναδρομικών από τις μειώσεις των επικουρικών και την κατάργηση των Δώρων.

Συγκεκριμένα, μέσα στον μήνα και πριν τη λήξη του δικαστικού έτους (30 Ιουνίου) , αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά των συνταξιούχων της περιόδου 2015-16.

Ουσιαστικά πρόκειται για τα Δώρα εκείνης της περιόδου (επίδομα αδείας και Δώρο Χριστουγέννων του 2015 και Δώρο Πάσχα του 2016), κάτι που μεταφράζεται σε ένα ποσό 800 € σε καθένα εκ των 2,5 εκ. συνταξιούχων.

Το ΣτΕ έχει αποφανθεί υπέρ της καταβολής των Δώρων από τον Ιούλιο του 2015, χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκδόθηκε η προηγούμενη απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου που έκρινε παράνομες τις περικοπές της περιόδου 2012-13, αλλά προέβλεψε ότι η απόφαση αυτή δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και θα εφαρμόζεται από την ημέρα δημοσίευσής της (7ος/2015) και μέχρι τον Μάιο του 2016 οπότε και δημοσιεύτηκα ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων (ν.4387/16, γνωστός και σαν νόμος Κατρούγκαλου).

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν κατέβαλε και τα Δώρα στους συνταξιούχους, όπως ρητά προέβλεπε η προηγούμενη επίφαση του ΣτΕ (4/1/2019), όταν τα περασμένο φθινόπωρο επέστρεψε τα αναδρομικά για άθροισμα κυρίας και επικουρικής σύναξης άνω των 1.300 εύρο και για τις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή, εξαίρεσε τους χαμηλά αμειβόμενους συνταξιούχου από τα αναδρομικά.
Έτσι, οι συνταξιουχικές οργανώσεως προσέφυγαν εκ νέου στο ΣτΕ προκειμένου να επιτύχουν την πλήρη συμμόρφωση της διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις.

Η απόφαση επί πιλοτικής δίκης η οποία διεξήχθη τον περασμένο Ιανουάριο θα κρίνει αν η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλλει νέο γύρο αναδρομικών, σε ποιο ύψος και σε ποιους συνταξιούχους.

Κι αυτό καθώς το ΣτΕ καλείται να αποφασίσει – μετά από προσφυγή συνταξιουχικών οργανώσεων – αν και κατά πόσο ήταν νόμιμη και συνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι, να πληρώσει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και να «σβήσει» τα αναδρομικά των επικουρικών και των Δώρων.

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις ζητούν να ακυρωθεί η κυβερνητική φόρμουλα του 2020 και να καταβληθούν τα χαμένα αναδρομικά από την κατάργηση των Δώρων και τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων του 2012.

Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά

Περίπου 200.000 με 300.000 συνταξιούχοι που είχαν ήδη προσφύγει δικαστικά πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου το περασμένο καλοκαίρι (δηλαδή πριν από τον Αύγουστο του 2020) έχουν «κλειδώσει» τις διεκδικήσεις τους για τα χαμένα αναδρομικά του 11μηνου από τις μειώσεις των επικουρικών και την κατάργηση των Δώρων.

Δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου το περασμένο καλοκαίρι (δηλαδή πριν από τον Αύγουστο του 2020) αλλά προσέφυγαν αμέσως μετά την νομοθετική διάταξη του καλοκαιριού του 2020 και έως την καταβολή των αναδρομικών τον Οκτώβριο του 2020. Δικαιούνται νέο γύρο αναδρομικών, εφόσον άσκησαν προσφυγή πριν την πληρωμή του Οκτωβρίου. Μένει να φανεί τι θα πει το ΣτΕ.

Τι πληρώνει τώρα ο ΕΦΚΑ

Ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε επισήμως τις ημερομηνίες πληρωμών. Βέβαια ορισμένοι θα πρέπει να περιμένουν νέα ανακοίνωση του ΕΦΚΑ για την πληρωμή και τα αναδρομικά.

Οι μηνιαίες αυξήσεις στις συντάξεις κυμαίνονται από 12 έως έως 250 ευρώ τον μήνα και τα αναδρομικά έως 5.250 ευρώ. Στο Δημόσιο η μέση αύξηση είναι 71,90 ευρώ για τους απόστρατους και 74,56 ευρώ για πολιτικούς συνταξιούχους, ενώ τα ανώτατα ποσά φτάνουν τα 198 ευρώ και 450 ευρώ αντίστοιχα. Στα ειδικά ταμεία, για παράδειγμα, καθώς και σε συνταξιούχους ΙΚΑ αλλά και σε ταμεία επιστημόνων (ΕΤΑΑ) προκύπτουν αυξήσεις έως και 220 ευρώ. Η μέση αύξηση, ωστόσο, για το σύνολο των κερδισμένων από τον επανυπολογισμό βγαίνει περίπου στα 70 ευρώ τον μήνα.

Όπως είναι γνωστό, ξεκινά η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με περισσότερα από 30,1 έτη ασφάλισης, μετά τον επανυπολογισμό των αποδοχών τους με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020, σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ.

Οι πληρωμές ξεκινούν από αυτόν τον μήνα και αφορούν τους συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 (με την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου).

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα:

Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13/5/2016 και πριν από την 1η/10/2019, η πληρωμή των αυξήσεων θα πραγματοποιηθεί με τις τακτικές πληρωμές των συντάξεων Ιουλίου, δηλαδή στις 29 Ιουνίου 2021.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για την πληρωμή των αναδρομικών ποσών της συγκεκριμένης κατηγορίας γίνεται προσπάθεια από την ανάδοχο εταιρεία και τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ να πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και, εάν χρειαστεί, με εμβόλιμη πληρωμή. Για τα εν λόγω αναδρομικά θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο του 2021 οι συντάξεις του Δημοσίου του e-ΕΦΚΑ για όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1η/10/2019 απονέμονται με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του ν. 4670/2020. Οι παραπάνω συνταξιούχοι πληρώνονται ήδη με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης από τον Μάρτιο του 2021, ενώ τον Απρίλιο του 2021 καταβλήθηκαν και τα οφειλόμενα αναδρομικά τους.

Αναφορικά με τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

Για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13/5/2016 η πληρωμή των αναδρομικών τους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμη πληρωμή στις 30 Ιουνίου 2021.

Η πληρωμή των αυξήσεων (συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που αναλογεί για τον μήνα Ιούλιο) στις συντάξεις των παραπάνω συνταξιούχων θα πραγματοποιηθεί τέλος Ιουλίου με τις συντάξεις Αυγούστου.

Θα ακολουθήσουν οι πληρωμές των αυξήσεων και των αναδρομικών των συνταξιούχων που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης πριν από τις 13 Μαΐου 2016. Για αυτές τις περιπτώσεις θα πραγματοποιηθούν, εάν χρειαστεί, και εμβόλιμες πληρωμές. «Για τις πληρωμές αυτές θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση», διευκρινίζει ο e-ΕΦΚΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ