Στουρνάρας: «Καμία ανησυχία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα»

«Η Ελλάδα αποτελεί «πυλώνα ηρεμίας και σταθερότητας» υπογράμμισε, το Σάββατο (25/03), ο διοικητικής της Τράπεζας Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος στις πρόσφατες διεθνείς χρηματοπιστωτικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, λέγοντας ότι «δεν υφίσταται κανένα απολύτως θέμα ανησυχίας για τις εγχώριες τράπεζες και τις καταθέσεις». Ακόμα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητικής της Τράπεζας Ελλάδος είπε σε συνέντευξή του στο CΝΝ Greece: «Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε εξαιρετική θέση έναντι των εξελίξεων».

Ο φόβος για πιθανή χρεοκοπία της Deutsche Bank τρομάζει τον πλανήτη

Οι μετοχές της Deutsche Bank, του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της Γερμανίας, υποχώρησαν απότομα την Παρασκευή (24/03), παρασύροντας τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς οι φόβοι για τις αδυναμίες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος προκαλούν νέους τριγμούς στις αγορές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CBS, οι μετοχές της Deutsche Bank σημείωσαν πτώση 14% στις πρώτες συναλλαγές στο γερμανικό χρηματιστήριο. Η πτώση ακολουθεί την κατακόρυφη αύξηση του κόστους των χρηματοοικονομικών παραγώγων, γνωστών ως συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης, τα οποία ασφαλίζουν τους κατόχους ομολόγων έναντι της αθέτησης των χρεών της τράπεζας.

Η αύξηση του κόστους για την ασφάλιση του χρέους αποτέλεσε, επίσης, το προοίμιο για την εξαγοράς της ελβετικής Credit Suisse από την ανταγωνίστριά της UBS, η οποία υποστηρίζεται από την κυβέρνηση. Ο – βιαστικά οργανωμένος – «γάμος» της Κυριακής (19/03) είχε ως στόχο να ανακόψει την αναταραχή στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών και την ανησυχία για τα μακροχρόνια προβλήματα της Credit Suisse, που οδήγησαν τις μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ελβετία σε πτώση και τους πελάτες της να αποσύρουν τα χρήματά τους κατά την περασμένη εβδομάδα.

Όπως και η Credit Suisse, έτσι και η Deutsche Bank είναι μια από τις 30 τράπεζες που θεωρούνται παγκοσμίως σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, οπότε υποχρεούται να διατηρεί υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιακών, αποθεμάτων επειδή η χρεοκοπία της θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένες απώλειες.

Πάντως, οι τριγμοί στην Deutsche Bank έρχονται παρά το γεγονός ότι η τράπεζα διαθέτει κεφαλαιακά αποθέματα που υπερβαίνουν κατά πολύ τις κανονιστικές απαιτήσεις και 10 συνεχόμενα τρίμηνα κερδών. Πέρσι, σημείωσε κέρδη έπειτα από φόρους ύψους 5,7 δισ. ευρώ. Η Deutsche Bank και το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Επίσης, άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες σημείωσαν πτώση, με τη γερμανική Commerzbank να υποχωρεί κατά 8,4%, τη γαλλική Société Générale κατά 7,2%, την αυστριακή Raiffaisen κατά 7,5% και τις Credit Suisse και UBS – που συγχωνεύονται – κατά 8,6% και 8% αντίστοιχα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ