Σκιές στην Ευρώπη, πυρά στην Ελλάδα για το Ταμείο Ανάκαμψης  

Σκιές για το πού θα διοχετευτούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα δημιούργησε δημοσίευμα από το EurActiv. Τα πυρά και οι απαντήσεις στην Ελλάδα.

Σοβαρά ερωτήματα δημιουργεί δημοσίευμα στην ιστοσελίδα ευρωπαϊκής ενημέρωσης EurActiv το οποίο αναφέρει ότι κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή των εταιρειών που θα επωφεληθούν από τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα αιτήματα έρχονται μετά τις πρώτες τεχνικές συνεδριάσεις στο Συμβούλιο της ΕΕ, σχετικά με την έγκριση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης. Θα εγκριθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ σε συνεδρίαση που θα έχουν την Τρίτη.

«Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης είναι το μόνο σχέδιο που θα αλλάξει ελαφρώς ενόψει της Τρίτης», δήλωσε πηγή της ΕΕ στο EURACTIV υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η πηγή εξήγησε ότι αρκετά κράτη μέλη, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα επιλέγει τις εταιρείες .

Η πηγή ανέφερε ότι η ανησυχία είναι ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε «ασφαλείς» επενδύσεις σε μεγάλες εταιρείες – οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες – και όχι σε καινοτόμες επενδύσεις υψηλού κινδύνου και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η πηγή της ΕΕ ανέφερε στο euroactiv ότι οι Έλληνες συμφώνησαν να τροποποιήσουν το λεκτικό του σχεδίου, ώστε να αποσαφηνιστούν τα χαρακτηριστικά του προγράμματος στήριξης. «Συμφωνώντας να γίνουν αλλαγές σε αυτό στο κείμενο, η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι είναι ευτυχής να συμμορφωθεί και ότι ποτέ δεν σκόπευε να κάνει κάτι που να αφήνει σκιές», εξήγησε η πηγή.

Διαψεύδει ο Θ. Σκυλακάκης: «Εξαιρετικό το κλίμα» για την Ελλάδα – Τι σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Διαψεύδει ο Θόδωρος Σκυλακάκης τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στην ΕΕ εγείρονται ενστάσεις για το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απαντώντας και στη δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου χαρακτήρισε ανακριβή τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία τίθενται ερωτήματα στις Βρυξέλλες κατά πόσο ο σχεδιασμός του ελληνικού Σχεδίου ευνοεί την πρόσβαση συγκεκριμένου γκρουπ εταιρειών στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Η διαδικασία έγκρισης και από το Συμβούλιο προχωρά σε εξαιρετικό κλίμα» δηλώνει ο κ. Σκυλακάκης και συστήνει στον ΣΥΡΙΖΑ τέσσερις μέρες υπομονή ακόμη για την οριστική έγκριση του σχεδίου από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ την Τρίτη.

Αναλυτικά η δήλωση του Θόδωρου Σκυλακάκη έχει ως εξής:

«Η δήλωση του εκπροσώπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στερείται σοβαρότητος και το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται είναι ανακριβές.

»Το ελληνικό πρόγραμμα κατατέθηκε δεύτερο και εγκρίθηκε τρίτο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει συγκεντρώσει εξαιρετικά σχόλια τόσο από την Επιτροπή (χθες μόλις έγιναν τα πιο πρόσφατα σχετικά επώνυμα σχόλια στο Συνέδριο του Economist), όσο και από τον διεθνή Τύπο. Η διαδικασία έγκρισης και από το Συμβούλιο προχωρά σε εξαιρετικό κλίμα.

»Τέσσερις ημέρες πριν την τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει υποβάλει η χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται εναντίον του, προφανώς γιατί η εξαιρετική εικόνα που διαμορφώνεται διεθνώς για το ελληνικό σχέδιο δεν εξυπηρετεί το αδιέξοδο, διχαστικό και μηδενιστικό του πολιτικό αφήγημα. Ας κάνει τέσσερις ημέρες υπομονή και η ίδια η ζωή θα του δώσει την απάντηση».

Πλιάτσικο

Υπενθυμίζεται ότι ο Νάσος Ηλιόπουλος είχε κάνει λόγο για πλιάτσικο του κ. Μητσοτάκη στα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει τώρα την επιχείρηση πλιάτσικου στα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία χρεώνεται το ελληνικό δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι», διαμηνύει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος, σε on camera δήλωσή του, επισημαίνοντας την αποκάλυψη του ιστότοπου EurActiv «για τις ενστάσεις της Κομισιόν στο ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης, που επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν ρωτήσαμε τον κ. Σκυλακάκη εάν το κλίμα με την Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τσάι και συμπάθεια, αλλά τον κ. Μητσοτάκη εάν ευσταθούν οι αποκαλύψεις του EurΑktiv: Ότι δηλαδή η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχθεί τροποποιήσεις μετά από ενστάσεις κρατών μελών, διότι η ελληνική πρόταση:

– αποκλείει το σύνολο της κοινωνίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

– δίνει χρήματα μόνο σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν ούτως ή άλλως πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό

– δεν διασφαλίζει διαφάνεια στον τρόπο χρηματοδότησης, αφού τα χαμηλότοκα δάνεια θα δίνονται με τα αποκλειστικά κριτήρια των τραπεζών, και διαβλέπουν κίνδυνο τα χρήματα να πάνε σε «εκλεκτούς» της κυβέρνησης.

Περιμένουμε απαντήσεις επί της ουσίας: Επιβεβαιώνει ή διαψεύδει το ρεπορτάζ;

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ