Ρεύμα: Στην Ελλάδα και άλλες δύο χώρες το πιο ακριβό στην Ευρώπη

Αρνητική πρωταγωνίστρια και στην τιμή του ρεύματος η Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή που οι ανατιμήσεις σχεδόν σε όλα τα προϊόντα τα οποία πωλούνται στην Ελλάδα έχουν κυριολεκτικά λυγίσει τα νοικοκυριά, η χώρα μας είναι αρνητική πρωταγωνίστρια και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ακόμη και στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, ακόμη και στα αγαθά που πωλούνται στις λαϊκές αγορές της Ελλάδας, δηλαδή στο τελευταίο καταφύγιο των φτωχών συνανθρώπων μας και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων της χώρα μας, οι τιμές έχουν πάρει προ πολλού τον ανήφορο.

Όμως, σύμφωνα με τον ACER, τον ευρωπαϊκό φορέα για τη συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, οι Έλληνες ζουν τον ίδιο εφιάλτη και στον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα, η χώρα μας είναι μέσα στην πρώτη τριάδα με το πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη των 27.

Μαζί της, σε αυτή τη θλιβερή θέση, είναι η Ολλανδία και το Βέλγιο. Χρονικά, η χώρας μας κατέλαβε αυτή τη δυσμενή θέση στα τέλη του 2021 και οι άτυχοι καταναλωτές της εξακολουθούν να πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα «χρυσό» μέχρι και σήμερα.

Για την ακρίβεια, σήμερα η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αγγίζει τα 300 ευρώ, ευρισκόμενο στα 293,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η μέση τιμή του Ιανουαρίου μέχρι και τώρα διαμορφώνεται στα 220,53 ευρώ/MWh.

Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο του 2021, τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρισμού σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 80% εν συγκρίσει με του Ιανουαρίου του 2021, κι έτσι η Ελλάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη σχετική «μαύρη» λίστα των 27, τερματίζοντας πίσω από την Ολλανδία η οποία κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση (144%). Μετά από εμάς ήταν ο Βέλγιο. Τα οικιακά τιμολόγιά του αυξήθηκαν κατά 76%.

Από την Κυριακή μέχρι και σήμερα, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία. Από 211,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν στις 23 Ιανουαρίου, σήμερα διαμορφώνεται στα 293,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 39,09% μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες. Εντός της ημέρας, δε, πιάνει και το ανώτατο των 377,40 ευρώ/MWh.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ