Ποιοι θα δουν επιδοτήσεις ακόμη και άνω των 120 ευρώ στον επόμενο λογαριασμό ρεύματος

Μια πολύ ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των επιδοτήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα αποτυπωθεί στους επόμενους λογαριασμούς, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος δια του υπουργού, Κώστα Σκρέκα, έκανε γνωστό ότι για τις καταναλώσεις ρεύματος του Ιουνίου, οι επιδοτήσεις θα είναι “οριζόντιες” χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξάρτητα από το αν οι κατοικίες είναι κύριες ή δευτερεύουσες. Αυτό σημαίνει πολύ μεγάλη αύξηση της επιδότησης για τα νοικοκυριά που εμφανίζουν αυξημένες καταναλώσεις ρεύματος (άνω των 300 κιλοβατωρών ανά μήνα) αλλά και σημαντική “ανάσα” για όσους μεταφέρθηκαν ή θέλουν να μεταφερθούν στα εξοχικά τους. Πρακτικά, με εξαίρεση ενδεχομένως την ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλώνει το ίδιο το δημόσιο και οι φορείς του, δεν θα υπάρχει λογαριασμός που δεν θα βλέπει επιδότηση.

Και μπορεί οι ανακοινώσεις Σκρέκα να αφορούν στους λογαριασμούς του Ιουλίου, πρακτικά όμως, ο υπουργός περιβάλλοντος έδωσε σαφή δείγματα γραφής και για το πώς θα λειτουργήσει ο μόνιμος μηχανισμός επιδότησης του ρεύματος.

Αυτό θα συμβαίνει και για το επόμενο 12μηνο: Κάθε μήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος θα ανακοινώνει πέντε τιμές επιδότησης οι οποίες θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η τιμή χονδρικής του ρεύματος. Και επειδή προς το παρόν, τα νέα είναι πολύ δυσάρεστα όσον αφορά στο μέτωπο της ηλεκτρικής ενέργειας, από τον επόμενο μήνα ενδεχομένως να δούμε το δημόσιο να πληρώνει και περισσότερα από 722 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε ότι θα διατεθούν για επιδοτήσεις του Ιουλίου.

Αυτό που βέβαια ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση τον καταναλωτή (είτε είναι επιχείρηση είτε είναι νοικοκυριό είτε είναι αγρότης) δεν είναι το ποιος θα πληρώσει τις επιδοτήσεις αλλά το πόσο θα κοστίσει το ηλεκτρικό ρεύμα. Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν κατανοητά: Για το ρεύμα που καταναλώσαμε τον Ιούνιο, θα εφαρμοστεί για τελευταία φορά η “ρήτρα αναπροσαρμογής”. Αυτή θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς του ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων με 24 λεπτά ανά κιλοβατώρα (σ.σ έως και τέσσερις φορές περισσότερο σε σχέση με το κανονικό τιμολόγιο του ρεύματος).

Επί αυτού του ποσού, η επιδότηση που ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας είναι (ανά τιμολόγιο):

· ΟΙΚΙΑΚΟ: 0,2€ / KWh

· ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ: 0,24€ / KWh

· ΑΓΡΟΤΕΣ: 0,213€ / KWh

· ΕΜΠΟΡΟΙ (έως 35KVa): 0,192 € / KWh

· ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (άνω των 35KVa): 0,148 € / KWh

Ποιοι θα δουν επιδοτήσεις ακόμη και άνω των 120 ευρώ στον επόμενο λογαριασμό ρεύματος

Έτσι, ένα νοικοκυριό που θα καταναλώνει 300 κιλοβατώρες, θα βλέπει χρέωση 118 ευρώ μαζί με την ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά θα λαμβάνει επιδότηση 60 ευρώ και τελικώς θα πληρώνει 58,6 ευρώ. Επίσης, λενα νοικοκυριό με 600 κιλοβατώρες μηνιαία κατανάλωση, θα επιδοτείται με 120 ευρώ, οπότε η επιβάρυνση θα πέφτει από τα 236 ευρώ στα 116 ευρώ.

Πρακτικά, αυτό το μοντέλο που ανακοινώθηκε για τον Ιούλιο, θα είναι και το μοντέλο που θα ισχύσει από εδώ και στο εξής. Με μια διαφορά: Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας θα γνωστοποιούν σε ποια τιμή θα πουλήσουν το ρεύμα ενσωματώνοντας σε αυτή και τη ρήτρα αναπροσαρμογής και στη συνέχεια θα έρχεται το κράτος με αναπροσαρμοσμένς τιμές επιδότησης να κατεβάζει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε πιο λογικά επίπεδα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ