Πετρέλαιο θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, σε δύο δόσεις το επίδομα

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το πετρέλαιο θέρμανσης και από ποιες ημερομηνίες ξεκινούν οι αιτήσεις. Οι δικαιούχοι, τα εισοδηματικά κριτήρια και τι επιδοτείται.

Επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης θα μπορέσουν να διεκδικήσουν χιλιάδες δικαιούχοι πριν τα Χριστούγεννα, ενώ διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των ανατιμήσεων -τουλάχιστον για τους πιο ευάλωτους- η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης θα ανοίξει νωρίτερα.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν τον Νοέμβριο θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις, ενώ το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Η προκαταβολή θα εκταμιευθεί εντός του 2021 και το υπόλοιπο με την προσκόμιση των αποδείξεων. Κατά προτεραιότητα θα εξεταστούν οι αιτήσεις των περσινών δικαιούχων.

Επίσης, ο προϋπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης διπλασιάζεται, ενώ διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια.

Σημειώνεται, πως από πέρυσι επιδοτείται πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, ενώ σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές έως 2.500 κατοίκους, επιδοτείται η χρήση καυσόξυλων ή pellet.

Μάλιστα, το ποσό του επιδόματος που θα προκύπτει δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο από 100 ευρώ και υψηλότερο από 750 ευρώ.

Παράλληλα αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:

– Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.

Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:

– Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,

– Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

Επιπλέον, αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

– Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.

– Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ

Η τιμή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Κοντά στο 1,14 – 1,15 ευρώ το λίτρο κάνει πρεμιέρα στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης, τιμή αυξημένη σε σχέση με την περσινή χρονιά που κυμαινόταν στα 0,8 ευρώ. Και αυτό, την ώρα που οι μετεωρολόγοι αναμένουν έναν δύσκολο χειμώνα με κρύο και χιόνια.

Στα νησιά η τιμή είναι στο 1,20 ευρώ, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι στο 1,13 -1,17 ευρώ το λίτρο.

Πηγές της αγοράς που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι περιορισμένο, διότι είτε διαθέτουν απόθεμα από πέρσι, είτε ελπίζουν σε καλύτερες τιμές το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι στη λήξη της περιόδου θέρμανσης, τον περασμένο Απρίλιο η τιμή του πετρελαίου διαμορφώθηκε κοντά στο 1 ευρώ.

Οι τιμές αυτές αφορούν παραδόσεις πάνω από 1.000 λίτρα στα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ σε περιοχές όπου το κόστος μεταφοράς είναι αυξημένο και για μικρότερες ποσότητες η τιμή είναι έως και 10 λεπτά ανά λίτρο υψηλότερη.

Σημαντικό τμήμα των ανατιμήσεων αντισταθμίζεται από το αυξημένο σε σχέση με πέρυσι επίδομα θέρμανσης το οποίο εκτός από το πετρέλαιο χορηγείται και σε όσους θερμαίνονται με φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ