Οι ακριβότερες τιμές της δεκαετίας στα σιτηρά

Τις ακριβότερες τιμές της τελευταίας δεκαετίας καταγράφει διεθνώς η τιμή του καλαμποκιού και της σόγιας, ενώ παρά τη σημαντική υποχώρηση της τιμής τον τελευταίο μήνα, στα υψηλά δεκαετίας διατηρείται και η τιμή του σιταριού.

Το τελευταίο τρίμηνο η τιμή του σιταριού έχει αυξηθεί 55% στα 372 ευρώ ο τόνος, του καλαμποκιού 40% στα 287 ευρώ ο τόνος και της σόγιας 30% επίσης, στα 571 ευρώ ο τόνος.

Οι τιμές στα σιτηρά, επηρεάστηκαν όλη την τελευταία τριετία, από καιρικά και άλλα φαινόμενα που έπληξαν τις καλλιέργειες, για να ακολουθήσει η πανδημία, η άνοδος στις τιμές των λιπασμάτων και ο πόλεμος που έπληξε τους σιτοβολώνες της Ουκρανίας και της Ρωσίας, μειώνοντας κι άλλο τη διεθνή παραγωγή σιτηρών κι εκτοξεύοντας τις χρηματιστηριακές τιμές των προϊόντων, που παρακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς, εκδίδοντας δελτίο αγροτικών προϊόντων.

Μάλιστα οι συνθήκες για τη διεθνή αγροτική παραγωγή παραμένουν δύσκολες και οι εκτιμήσεις της υπηρεσίας NOAA στις ΗΠΑ, για διατήρηση του φαινομένου La Ninia στον Ειρηνικό ωκεανό, αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση στην καλλιεργητική περίοδο καλαμποκιού και χειμερινού σιταριού στις ΗΠΑ, ενώ σε έξαρση βρίσκονται αυτή την περίοδο οι τιμές στη ζάχαρη.

Τρία χρόνια ανατιμήσεων στα σιτηρά

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, την τελευταία τριετία έχουν καταγραφεί μεγάλες αυξήσεις στις χρηματιστηριακές τιμές αγροτικών προϊόντων. Οι μεγαλύτερες είναι:

-Αύξηση 156% στις τιμές του σιταριού

-Αύξηση 128% στις τιμές του καλαμποκιού

-Αύξηση 98% στις τιμές της σόγιας

-Αύξηση 90% στις τιμές του βαμβακιού

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ