Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε πληρωμή, ο ΕΛΓΑ ανάληψη

Σοβαρές καταγγελίες για αναλήψεις ποσών από τον ΕΛΓΑ που υπερβαίνουν τα ποσά των ενισχύσεων που κατατέθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, από τραπεζικούς λογαριασμούς δικαιούχων αγροτών, είδαν το φως της δημοσιότητας από χθες το απόγευμα, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με διαμαρτυρίες αγροτών, σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης και σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, στην δήλωση ΟΣΔΕ που υπέβαλαν υπήρχε η επιλογή εξουσιοδότησης του ΕΛΓΑ να εισπράττει τις ασφαλιστικές οφειλές από την βασική ενίσχυση, ωστόσο όταν το ποσό της ανάληψης υπερβαίνει το ποσό της ενίσχυσης δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας για τις τρέχουσες ανάγκες της καθημερινότητάς τους.

Όπως ανέφεραν, το θέμα χρήζει ειδικής ρύθμισης και σχετικής ενημέρωσης των δικαιούχων, ώστε να φροντίζουν στο μέλλον για την δημιουργία ειδικού Τραπεζικού Λογαριασμού.

Καταγγελίες έκαναν στον ΑγροΤύπο αγρότες για αναλήψεις μεγάλων ποσών από τον ΕΛΓΑ λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από τη Λάρισα, πολλοί αγρότες στην δήλωση ΟΣΔΕ που υπέβαλαν υπήρχε η επιλογή εξουσιοδότησης του ΕΛΓΑ να εισπράττει τις ασφαλιστικές οφειλές από την βασική ενίσχυση.

Ωστόσο έχουμε περιπτώσεις που αν και οι αγρότες πληρώθηκαν το 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης ο ΕΛΓΑ προχώρησε σε παρακράτηση του 100% του ασφαλίστρου και δεν περίμενε να πληρωθεί και στην εκκαθάριση.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι κανονικά θα έπρεπε ο ΕΛΓΑ να παρακρατήσει το 50% του ασφαλίστρου και τα υπόλοιπα με την καταβολή του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης (30%) και του πρασινίσματος που έχει προγραμματιστεί μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2021. Ουσιαστικά η πληρωμή εξόφλησης μαζί με το πρασίνισμα θα είναι περίπου τα ίδια χρήματα με αυτή την πληρωμή.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ