Νέοι δικαιούχοι 534 ευρώ: Δέσμευση της κυβέρνησης, πρόβλεψη για τις αναστολές Μαρτίου

Την δέσμευση ότι θα συμπεριληφθούν στις αναστολές συμβάσεων εργασίας Μαρτίου οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά τις 4 Νοεμβρίου έδωσε η Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη σημειώνοντας πως έχει γίνει ήδη πρόβλεψη για τις αναστολές Μαρτίου. Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά τις 4 Νοέμβρη θα συμπεριληφθούν στις αναστολές Μαρτίου καθώς γίνεται μέριμνα να συμπεριληφθούν όλοι όσοι προσλήφθηκαν μέχρι τις 31/1.

Ωστόσο στις αναστολές Φεβρουαρίου δεν μπορούν να συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μετά τις 4 Νοεμβρίου θα μπορούν όμως να μπουν σε αναστολή τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς πρόκειται για 200.000 εργαζομένους που βρίσκονται στον αέρα, καθώς επειδή προσλήφθηκαν μετά τις 4 Νοεμβρίου, δεν μπορούν να μπουν τώρα σε αναστολή.

Βόλτα με ποδήλατο κορονοϊός lockdown

Ξεκίνησε η υποβολή των αναστολών συμβάσεων εργασίας Φεβρουαρίου

Παράλληλα σήμερα ξεκίνησε η υποβολή των αναστολών συμβάσεων εργασίας Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021. Οι εργοδότες καλούνται υποχρεωτικά από σήμερα να προαναγγείλουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους για χρονικό διάστημα από σήμερα, 11 Φεβρουαρίου και μέχρι την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021. Με το σύστημα της προαναγγελίας οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ θα γίνουν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του τρέχοντος μήνα, είτε για έως το τέλος του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε μεταβολή της προαναγγελθείσας αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται και αυτή, με τη διαδικασία της προσωρινής ανακλήσεως. Η προσωρινή ανάκληση επίσης προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα από την έναρξη της μεταβολής. Υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία της προαναγγελίας η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζομένους του.

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, με βάση υπολογισμού το ποσό των 534,00 € που αντιστοιχεί σε 28 ημέρες.

Έτσι η ημερήσια αποζημίωση του εργαζόμενου του Φεβρουαρίου θα είναι αυξημένη από 17,8 ευρώ σε 19,07 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ