Κοινωνικός Τουρισμός: Επιδότηση ακτοπλοϊκών, αυξημένες διανυκτερεύσεις

Και φέτος θα επαναληφθούν οι αυξημένες παροχές του περυσινού προγράμματος, τονίζοντας ότι σχεδιάζονται και άλλες βελτιώσεις. Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ αυτό σημαίνει ότι και φέτος θα επιδοτηθούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και πως η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων θα είναι τα 6 βράδια -από τα 5 που ίσχυε στο παρελθόν. Επιπλέον, μειώνεται η συμμετοχή των ιδιωτών για διαμονή σε όλα τα ξενοδοχεία -κάτι που σημαίνει ότι καλύπτονται και δωμάτια με πρωινό, ακόμη και σε ξενοδοχεία 5 αστέρων. Στο φετινό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού θα έχει, ξανά, ξεχωριστή θέση και ο νομός Έβρου καθώς εντάσσεται στο ειδικό πλαίσιο των 10 διανυκτερεύσεων και της μηδενικής ιδιωτικής συμμετοχής.

Να σημειωθεί ότι δικαιούχοι του προγράμματος είναι όσοi το προηγούμενο έτος:

  • είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ ΟΕΕ) ή
  • έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
  • έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 50 ημερών ή
  • συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή
  • ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

oaed 2

Δωδεκάμηνη διάρκεια

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού είναι 12μηνης διάρκειας και υλοποιείται κάθε χρόνο από 1 Αυγούστου έως 31 Ιουλίου. Φέτος, οι αιτήσεις των δικαιούχων αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Ιουνίου, ώστε να έχουμε επαρκή χρόνο να επεξεργαστούμε τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων που αναμένουμε. Βέβαια, όλα εξαρτώνται από την πορεία της υγειονομικής κρίσης, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι μια σταδιακή και γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα, θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε με το σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμά μας, ώστε να ανακοινώσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα τους οριστικούς πίνακες δικαιούχων-ωφελουμένων και παρόχων. Στόχος μας είναι αφενός να δώσουμε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να πραγματοποιήσουν ευχάριστες διακοπές και αφετέρου να στηρίξουμε τον εσωτερικό τουρισμό. Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού είναι ένα πολύτιμο εργαλείο κοινωνικής, αλλά και οικονομικής πολιτικής, με πολλαπλασιαστικά οφέλη, στηρίζοντας τόσο το εργατικό δυναμικό, όσο και τις επιχειρήσεις, ειδικά στη μεταπανδημική εποχή που διανύουμε.

Επιτυχημένο το περσινό πρόγραμμα

Όντως, το περσινό ενισχυμένο και διευρυμένο πρόγραμμα σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία. Οι πολλές βελτιώσεις, όπως η επιδότηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για πρώτη φορά, η μείωση της ιδιωτικής συμμετοχής σε όλα τα ξενοδοχεία και η επιμήκυνση της διάρκειας των διακοπών, συνέβαλαν καθοριστικά στη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού, καθώς το κατέστησαν πιο ελκυστικό τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις. Σημειώθηκε ρεκόρ ενδιαφέροντος, αφού ο τελικός αριθμός των 457.687 αιτήσεων σημείωσε αύξηση κατά 105% σε ετήσια βάση, αλλά και ρεκόρ ενεργοποιημένων επιταγών. Από 1 Αυγούστου 2020 έως σήμερα ενεργοποιήθηκαν 66.000 επιταγές του προγράμματος 2020-21 σε καταλύματα και σχεδόν 10.000 ακτοπλοϊκές επιταγές, εν μέσω περιοριστικών μέτρων και lockdown, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου προγράμματος είχαν ενεργοποιηθεί μόλις 27.000 επιταγές, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 144%, χωρίς να συνυπολογιστούν οι 23.000 επιταγές του προγράμματος 2019-20 που είχε παραταθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.

Συνολικά, το 2020 έκαναν διακοπές 105.000 δικαιούχοι και τα παιδιά τους με επιταγές κοινωνικού τουρισμού, με μέσο όρο πάνω από 5 διανυκτερεύσεις. Πολύ μεγάλη ήταν και η ανταπόκριση των επιχειρήσεων, με περισσότερα από 1.800 καταλύματα να συμμετέχουν, σημειώνοντας αύξηση κατά 128% σε σχέση με το πρόγραμμα 2018-19 και κατά 40% συγκριτικά με τον αριθμό των παρόχων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα 2019-20. Με «οδηγό» το περσινό πρόγραμμα σχεδιάζουμε να επαναλάβουμε το περσινό πρόγραμμα όσον αφορά στις παροχές, αλλά εξετάζουμε και περαιτέρω βελτιώσεις. Όσον αφορά στον αριθμό των επιταγών που θα διατεθούν, θα οριστικοποιηθεί στο επόμενο διάστημα, αλλά σίγουρα θα είναι πολύ μεγαλύτερος από τις 140.000 επιταγές που διέθετε ετήσια το πρόγραμμα από το 2013 μέχρι το 2019. Πιστεύω ότι ένας αριθμός που προσεγγίζει τις 300.000 επιταγές θα είναι εφικτός.

DIAKO

 

Εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης

Να υπενθυμίσουμε στους δικαιούχους ότι μπορούν να ενεργοποιήσουν τις επιταγές του προγράμματος 2020-21 μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Επειδή δεν γνωρίζουμε ακόμα πως θα εξελιχθεί η τουριστική σεζόν, πρέπει να λάβουμε υπόψη την ανάγκη εξισορρόπησης προσφοράς και ζήτησης, ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα μεγάλου αριθμού επιταγών και περιορισμένου αριθμού προσφερόμενων κλινών κατά την περίοδο αιχμής και ιδιαίτερα τον Αύγουστο. Ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι η προώθηση του τουρισμού σε όλη τη διάρκεια του έτους και για αυτό θα συνεκτιμήσουμε όλα τα δεδομένα πριν πάρουμε τελικές αποφάσεις.

Παιδικές κατασκηνώσεις

Το ενδιαφέρον για το φετινό πρόγραμμα παιδικών κατασκηνώσεων ήταν πολύ μεγάλο, παρά την αβεβαιότητα που δημιουργεί η υγειονομική κρίση. Δόθηκε παράταση μέχρι την Πέμπτη, 13 Μαΐου για την υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων (εργαζόμενοι και άνεργοι με πραγματικό οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2019 μέχρι 28.000 €) και των παρόχων κατασκηνωτικών επιχειρήσεων για τη συμμετοχή τους και υποβλήθηκαν 49.000 αιτήσεις για 73.000 επιταγές. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τις 15 Ιουνίου 2021 έως τις 3 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως τις 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω και η μέγιστη διάρκεια διαμονής είναι 15 συνεχόμενες ημέρες (συμπεριλαμβανομένων και των ημερών προσέλευσης και αναχώρησης). Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 35.000.000€.

DIA

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ