Κοινωνικό μέρισμα ανάλογα με την πορεία της πανδημίας

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει κοινωνικό μέρισμα εφόσον η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι όλα εξαρτώνται από την πορεία των μεγεθών της οικονομίας.

Κοινωνικό μέρισμα ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και του πληθωρισμού φαίνεται ότι ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στα Παραπολιτικά και ως προς το επίδομα θέρμανσης, επιβεβαίωσε ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι διασκέψεις ήταν συνεχής προκειμένου να ανοίξει σήμερα η πλατφόρμα myθέρμανση και να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το επίδομα φέτος είναι αυξημένο και ανέρχεται στα 168 εκατ. ευρώ και στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθούν οι προκαταβολές για τους περσινούς δικαιουχους στις 10 Δεκεμβρίου και η εξόφληση για παλαιούς και νέους δικαιούχους να γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Σταϊκούρας σε ερώτηση σχετικά με την στήριξη των πολιτών για την αντιμετώπιση της κρίσης των τιμών υπογράμμισε ότι από τα 200 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί η βοήθεια πλέον ανέρχεται στα 620 εκατ. Ωστόσο δήλωσε ότι το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις που αφορούν την άνοδο των τιμών αλλά και την πορεία της πανδημίας και θα παρεμβαίνει ανάλογα με τις ανάγκες χωρίς όμως να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση κινείται στους εξής άξονες: μόνιμη ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, άμεσα μέτρα για όσο διαρκεί η κρίση και πρόβλεψη για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει κοινωνικό μέρισμα εφόσον η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι όλα εξαρτώνται από την πορεία των μεγεθών της οικονομίας. Ωστόσο άφησε για μία ακόμα φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα πάγιων δαπανών για τους επιχειρηματίες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο iEidiseis.gr χθες και απαντώντας στο ερώτημα: «Θα δώσετε κοινωνικό μέρισμα στους χαμηλοσυνταξιούχους φέτος; Και θα είναι μόνιμο;», είπε: «Ήδη, πριν από λίγες μέρες, έγινε νόμος του κράτους η διπλή καταβολή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους δικαιούχους του το Δεκέμβριο. Το οποίο αφορά περίπου 240.000 νοικοκυριά και 450.000 άτομα. Από εκεί και πέρα, ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών, σε συνάρτηση και με τις πρόσθετες πιστώσεις που χρειάζεται να δοθούν για την επιδότηση των τιμολογίων της ενέργειας και θα τοποθετηθούν αναλόγως».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ