«Κλειδώνουν» νέα μέτρα στήριξης: Τα σενάρια για επιταγή ακρίβειας, Market Pass και ασφαλιστικές εισφορές

Μπορεί από τις αρχές Φεβρουαρίου να μπαίνει σε εφαρμογή το περιβόητο Market Pass, αλλά η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νέα μέτρα στήριξης των οικονομικά ευάλωτων πολιτών στον δρόμο προς τις εκλογές, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (28/01).

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δηλώνει πως τα πάντα εξαρτώνται από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο και επισημαίνει: «Με τις τρέχουσες τιμές στο φυσικό αέριο μπορεί να είναι 700 εκατ. ευρώ ο δημοσιονομικός χώρος για ολόκληρο το έτος, αλλά με τις αβεβαιότητες ενός ολόκληρου έτους».

Τι εξετάζεται για επιταγή ακρίβειας το Πάσχα και Market Pass

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα σενάρια που συζητούνται, είναι η χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος, εν είδει επιταγής ακρίβειας, τόσο πριν από το Πάσχα, όσο και πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά και η χρηματοδότηση του Market Pass.

Το Πάσχα, πέρσι, είχε χορηγηθεί επιταγή ακρίβειας ύψους 324 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό είχαν προστεθεί 500 εκατ. ευρώ τα περασμένα Χριστούγεννα, ενώ από τον Μάρτιο θα αρχίσουν να καταβάλλονται 650 εκατ. ευρώ για το Market Pass και θα ακολουθήσουν έως το Πάσχα επιπλέον 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η ενίσχυση και παράταση του Market Pass κατά ένα τρίμηνο, δηλαδή έως και τον Οκτώβριο, κάτι που θα εξαρτηθεί από την αποκλιμάκωση ή την παραμονή των τιμών στα προϊόντα στα σημερινά επίπεδα.

Οι δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας αναμένεται να είναι 1,7 εκατ. πολίτες, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται – εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους – οικογένειες χαμηλόμισθων, δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικες, και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξετάζεται να συμπεριληφθούν οι συνταξιούχοι με «προσωπική διαφορά», οι οποίοι δεν έλαβαν αύξηση στις συντάξεις τους, ώστε να λάβουν ένα εφάπαξ ποσό. Η τελική απόφαση θα ληφθεί φυσικά σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο και την ανάγκη ύπαρξης, φέτος, πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ποια τα σενάρια για τις ασφαλιστικές εισφορές

Εκτός, όμως, από την καταπολέμηση της ακρίβειας, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Χαρακτηριστικά, στο τραπέζι είναι η επιπλέον μείωση, για το τρέχον έτος, των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες (που έχει ωστόσο υψηλό κόστος ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ