Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75%

Στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων τα τελευταία 28 χρόνια προχώρησε την Τετάρτη η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed).

Συγκεκριμένα, αύξησε κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια, στο 1,5%-1,75% επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι κινηθεί πιο επιθετικά για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Με βάση τις προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed, τα επιτόκια αναμένεται να βρεθούν στο 3,4% στο τέλος του 2022 και στο 3,8% στο τέλος του 2023. Τον Μάρτιο προέβλεπαν ότι τα επιτόκια θα βρίσκονταν στο 1,9% και 2,8% αντίστοιχα.

Οι μειώσεις επιτοκίων προβλέπεται να ξεκινήσουν το 2024. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994.

Μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι αγορές και οι οικονομολόγοι περίμεναν σε γενικές γραμμές μια κίνηση μισής μονάδας. Η Fed είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Μάρτιο και κατά μισή μονάδα τον Μάιο, ενώ είχε σηματοδοτήσει ότι ανέμενε να συνεχίσει να κινείται με αυτόν τον ρυθμό τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Όμως οι κεντρικοί τραπεζίτες έλαβαν μια σειρά από άσχημα νέα για τον πληθωρισμό τις τελευταίες ημέρες. Μια κυβερνητική έκθεση έδειξε ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 8,6% τον Μάιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τα τέλη του 1981, καθώς ο μηνιαίος ρυθμός πληθωρισμού παρέμεινε έντονος ακόμη και μετά την αφαίρεση των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ