Εστίαση: Σε απόγνωση όσοι δεν έχουν εξωτερικό χώρο – «Χάθηκε και ο Ιούλιος»

«Όσοι δεν έχουν αυλές στην εστίαση, κλαίνε τη μοίρα τους».

«Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στην εστίαση, δεν βοήθησε και ο καιρός τον Ιούνιο. Είχαμε πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα και τεράστια προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα».

Αυτό δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτιστικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha και τους Βασίλη Σκουρή και Nτίνα Μόσχου.

«Οι συνάδελφοι εκεί είναι στα ”κάγκελα”, διότι λόγω των μέτρων για την Covid-19 απαγορεύεται να λειτουργούν οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων, οπότε ουσιαστικά ήταν ανοιχτοί-κλειστοί», προσέθεσε.

Ερωτηθείς για την υπόσχεση που είχαν οι ιδιοκτήτες της εστίασης πως το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου θα ανοιχθούν, ο κ. Καββαθάς απάντησε ότι πλέον διατηρεί τις επιφυλάξεις του ως προς αυτό, διότι αυτήν τη στιγμή το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι μόλις στο 31%.

«Είμαστε πολύ χαμηλά για να είμαστε τόσο γρήγορα έτοιμοι να ανοίξουμε τους χώρους», επεσήμανε.

«Το πιθανότερο είναι πως ο Ιούλιος θα χαθεί, καθώς είχε ανακοινωθεί πως θα πρέπει να είναι εμβολιασμένο το 50% του ενήλικου πληθυσμού για να ανοιχθούν οι εσωτερικοί χώροι», εξήγησε.

«Όσον αφορά σε αυτούς που δεν έχουν αυλές, κλαίνε τη μοίρα τους. Μέτρα στήριξης πλην της απαλλαγής του ενοικίου δεν υπάρχουν. Υπάρχουν οι αναστολές στους εργαζόμενους που είναι με πλήρη απασχόληση – εβδομαδιαία άνω των 16 ωρών.

Που σημαίνει πως πολλές επιχειρήσεις πληρώνουν τους εργαζόμενους παρά το γεγονός ότι είναι κλειστές με κρατική εντολή, επειδή έχουν προσωπικό που δουλεύει με μερική απασχόληση – που δεν συμπληρώνει το 16ωρο εβδομαδιαίως.

Δυστυχώς δεν υπήρξε σχετική πρόβλεψη από το υπουργείο Εργασίας, παρά το γεγονός ότι τους είχαμε θέσει το ζήτημα αυτό. Ο κλάδος είναι σε μια δύσκολη συγκυρία. Η εκταμίευση του 7% της επανεκκίνησης δεν έχει αρχίσει ακόμα, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει ένας μήνας από την έναρξη της υποβολής των αιτήσεων.

Επιπλέον, η πλειονότητα δεν έχει αναπτύξει τη δυνατότητα του click away και του delivery και δεν είναι εύκολο να αναπτύξει από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό που χρειάζεται είναι η στήριξη των επιχειρήσεων.

Όπως όσες έχουν να κάνουν με τους εσωτερικούς χώρους εκδηλώσεων, οι οποίες παραμένουν ανενεργές», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στις εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις του κλάδου, στους τουριστικούς προορισμούς, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, τόνισε ο κ. Καββαθάς.

«Για παράδειγμα, στη Ρόδο, στη Μεσαιωνική Πόλη, έχουμε 7 επιχειρήσεις που έχουν ανοίξει σε σύνολο 40. Το ίδιο και στην Κέρκυρα, στην Κρήτη», κατέληξε.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ