Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Με νέα ΑΦΜ «Αλλάζω συσκευή» – Εδώ η αίτηση

Νέα ΑΦΜ κάνουν σήμερα, Παρασκευή 24/06 αίτηση για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών στην ειδική πλατφόρμα που βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες σε λειτουργία, allazosyskevi.gov.gr.

Στα ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, προστίθεται από σήμερα και όσα ΑΦΜ έχουν λήγοντα σε 7 και 8.

Αύριο, Σάββατο, θα μπορούν να κάνουν αίτηση για αλλαγή συσκευών και τα ΑΦΜ σε 9 και 0.

Με βάση την ανακοίνωση του προγράμματος, η τελευταία μέρα για τις αιτήσεις θα είναι η 5η Ιουλίου, μετά η πλατφόρμα κλείνει.

Η διαδικασία για την αίτηση είναι απλή και θα γίνεται κλιμακωτά, όπως και με το Power Pass. Μπείτε ΕΔΩ.

Βήμα – βήμα η αίτηση για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Το πληροφοριακό σύστημα που το υποστηρίζει, σχεδιάστηκε προκειμένου όλα τα απαιτούμενα στοιχεία να αντλούνται αυτόματα. Το μόνο που θα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος είναι

 • οι κωδικοί του TAXISNet,
 • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας
 • και το κινητό του τηλέφωνο.

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος, επίσης, να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

Ποιος μπορεί να κάνει την εγκατάσταση – απεγκατάσταση

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απεγκατάσταση να πραγματοποιηθεί από πιστοποιημένο τεχνικό εγκατάστασης συσκευών κλιματισμού. Την απεγκατάσταση του παλιού κλιματιστικού και την εγκατάσταση του νέο πρέπει να κάνει πιστοποιημένος ψυκτικός με βεβαιώσεις τεχνικής επάρκειας. Πριν την έναρξη της παροχής των σχετικών υπηρεσιών θα πρέπει να κάνει στην πλατφόρμα όπου γίνεται έλεγχος από τον φορέα πιστοποίησης και πληρωμής και εγκρίνεται ή όχι η αίτηση.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες και ποια η ευθύνη των συγκεκριμένων τεχνικών στο πλαίσιο του Προγράμματος;

Η βασική ευθύνη του τεχνικού εγκατάστασης κλιματισμού είναι να προβεί στην ορθή απεγκατάσταση της παλαιάς συσκευής και στη βεβαίωση της καταλληλότητάς της για ανακύκλωση.

Συγκεκριμένα βεβαιώνει ότι:

 • είναι άρτια όπως προκύπτει από ένα γενικό οπτικό έλεγχο,
 • ήταν τοποθετημένη πριν την απεγκατάστασή της στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης,
 • έχει τύπο (ψυκτικά υγρά) που είναι επιλέξιμος προς ανακύκλωση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον οδηγό του προγράμματος,
 • η απεγκατάστασή της έγινε σύμφωνα με τις ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις.

Για να δοθεί η κατάλληλη διαβεβαίωση, ο τεχνικός θα πρέπει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

 • να επικολλήσει επάνω στην προς ανακύκλωση συσκευή ετικέτα του προγράμματος, η οποία έχει καταγεγραμμένο μοναδικό σειριακό αριθμό που θα χαρακτηρίζει στο εξής τη συσκευή αυτή. Ο ίδιος αριθμός αναπαρίσταται με διαφορετικούς τρόπους (barcode, QR-code, αναγραφή ψηφίων),
 • να συνδέσει τη συσκευή (το σειριακό αριθμό της) με συγκεκριμένη επιταγή, με τη βοήθεια της ψηφιακής πλατφόρμας (εφαρμογής στο κινητό του)
 • να επιβεβαιώσει (δηλώνοντας «ναι») τα προαναφερθέντα σημεία σε σχέση με τη συγκεκριμένη συσκευή.

Οι συσκευές που αλλάζουν

Η συνολική έκπτωση για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα φτάνει έως και τα 710 ευρώ και οι συσκευές που θα μπορούν να αλλαχτούν είναι οι εξής 3:

 • Ψυγεία
 • Κλιματιστικά
 • Καταψύκτες

Θα μπορείτε να αντικαταστήσετε συσκευές ίδιου τύπου. Π.χ. αν θέλετε να αγοράσετε νέο ψυγείο, θα πρέπει να δώσετε το παλιό σας ψυγείο όχι ένα κλιματιστικό.

Οι συσκευές θα υπόκεινται σε έλεγχο καθώς ΜΟΝΟ αν λειτουργούν θα μπορούν να αντικατασταθούν. Ο έλεγχος θα γίνεται από ειδικό που θα στέλνει το κατάστημα από το οποίο θα τις αγοράζετε και θα είναι εγκατεστημένες στο σπίτι, από το οποίο θα αποσυρθούν.

Θα μπορείτε να αντικαταστήσετε ως τρεις συσκευές. Μία από κάθε κατηγορία, ωστόσο, εξαίρεση αποτελούν τα κλιματιστικά. Το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα να αλλάξετε έως δύο κλιματιστικά.

Για την υποβολή της αίτησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό, καθώς όλα τα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα και θα διασταυρώνονται.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ