Έκτακτη επιδότηση σε επιχειρήσεις και εργαζομένους: Ποιοι οι δικαιούχοι, τι είπε ο Άδωνις

Έκτακτη κρατική στήριξη σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου οι οποίες δραστηριοποιούνται σε περιοχές στις οποίες τα Χριστούγεννα υπήρχε αυστηρό lockdown και δεν είχαν τη δυνατότητα λειτουργίας ούτε με click away, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός εξήγγειλε ότι οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου θα λάβουν εκτάκτως 3.000 ευρώ η κάθε επιχείρηση και 1.000 ευρώ ο κάθε εργαζόμενος.

“Θα υπάρξει επιδότηση στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου σε περιοχές που ήταν κλειστές στην περίοδο εορτών και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν ούτε με μέθοδο click away. Μιλάμε για περιοχές της Δυτικής Αττικής όπως Ελευσίνα, Ασπρόπυργος κ.α. ή η περιοχή της Κοζάνης που ήταν σε σκληρό lockdown. Θα λάβουν έκτακτη επιχορήγηση – όχι επιστρεπτέα ή δάνειο – 3.000 ευρώ ανά επιχείρηση και 1.000 ευρώ ο κάθε εργαζόμενος. Αυτές οι επιχειρήσεις θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση και στήριξη από την κυβέρνηση” είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Τον Απρίλιο αναμένεται ο 7ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος του ποσού που θα διαμοιραστεί θα ανέρχεται στο 1 δις ευρώ. Προτεραιότητα θα δοθεί στην εστίαση και στον τουρισμό. Παράλληλα, θα «τρέξει» ένα πρόγραμμα επιδότησης Παγίων Δαπανών, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Ως πάγια έξοδα θα λαμβάνονται υπόψη: Oι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τα ενοίκια, οι εισφορές, η ύδρευση, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, ενώ το ύψος της επιδότησης θα ανέρχεται μέχρι 90%.

Γέφυρα 2

Τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθεί ένα ακόμα πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Απρίλιο. Το «Γέφυρα 2», το έχει να κάνει με την επιδότηση δόσης επιχειρηματικών δανείων, θα είναι εν προκειμένω ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα, που αποσκοπεί στην στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, επιδοτεί τη δόση επιχειρηματικών δανείων για διάστημα 8 μηνών. Η επιδότηση εκκινεί από το 90% για τα ενήμερα δάνεια και το 80% για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Τι λένε οι άνθρωποι της αγοράς

Την ανησυχία του για την αποδοτικότητα των μέτρων στήριξης αλλά και την επίδραση της πανδημίας στην οικονομίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. «Tα μέτρα για τους πληττόμενους όλο μικραίνουν. Δεν είμαι σίγουρος ότι τα μέτρα στήριξης θα έρθουν τον Απρίλιο. Όσο λιγότερα μέτρα στήριξης, τόσο παραπάνω θα αυξάνονται τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και θα αυξάνονται οι άνεργοι» σημείωσε. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα ότι μπορεί να χαθεί η τουριστική περίοδος λόγω κορωνοϊού. Τέλος, περιέγραψε τις μεγάλες διαφορές στα οικονομικά μεγέθη του περσινού έτους με το τρέχον, καθώς όπως είπε, στις εκπτώσεις του 2020 έγινε τζίρος 5,5 δις και ο τζίρος το 2021 ήταν κάτω από 1 δις.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ