Δυσάρεστες εκπλήξεις με το νέο ΕΝΦΙΑ, τις αντικειμενικές και τα επιδόματα

Σε μπελάδες μπαίνει η κυβέρνηση με τις νέες αντικειμενικές αξίες και το νέο ΕΝΦΙΑ, αλλά κυρίως οι φορολογούμενοι – ιδιοκτήτες μικρών ή μεγαλύτερων ακινήτων οι οποίοι θα βρεθούν μπροστά σε νέες εκπλήξεις.

Ο ΕΝΦΙΑ για το 2021 έρχεται μέσα στους επόμενους μήνες και όπως φαίνεται… με μία ανάσα, οι φορολογούμενοι θα βγάλουν και τον ΕΝΦΙΑ του 2022, που θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Μάρτιο.

Μέχρι τότε όμως ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να έχει αλλάξει, αφού οι νέες αντικειμενικές αξίες δείχνουν μεγάλες αυξήσεις, σε πολλές περιοχές, ενώ στην εξίσωση μπαίνει και η μείωση εισοδήματος που θα έχουν τα πιο αδύναμα νοικοκυριά, αφού θα χάσουν επιδόματα, ακόμα και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Ο ΕΝΦΙΑ του 2022 δεν θα έχει καμία σχέση με τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουμε το 2021. Η κυβέρνηση έχει να λύσει μια δύσκολη εξίσωση και όπως φαίνεται ξεκινάει από τις μεγάλες περιουσίες.

Συγκεκριμένα, η συζήτηση ξεκινάει από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Φαίνεται πως εξετάζεται πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα ή μείωση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ κατά 50%.

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σήμερα σε ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Ο φόρος δημιουργήθηκε όχι για να διαχωρίσει τις μικρές από τις μεγάλες περιουσίες αλλά για καλύψει την τρύπα του προϋπολογισμού. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην υπερφορολόγηση των αστικών ακινήτων.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία πέρυσι τα βεβαιωθηκαν για το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 630 εκατ. ευρώ. και εισπράχθηκαν περίπου 624 εκ. Ειδικότερα: 352 εκ από τα φυσικά πρόσωπα και 272 εκ από επιχειρήσεις.

Σε περίπτωση κατάργησης ωφελημένοι θα είναι οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, τους οποίους ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει με συντελεστές άνω του 1%, δηλαδή περίπου 15.000 φορολογούμενοι.

Το ποσό που θα χαθεί από αυτούς θα πρέπει να επιμερηστεί στους υπόλοιπους…

Χάνονται επιδόματα

Ταυτόχρονα, οι νέες αντικειμενικές φέρνουν ανατροπές και στα κοινωνικό επιδόματα. Όπως είναι γνωστό μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών έγιναν σε λαϊκές περιοχές, όπως Ζωγράφου, Καισαριανή, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Περιστέρι.

Οπότε είναι εμφανές ότι το σύστημα με τις νέες τιμές ζώνης κρύβει παγίδες για χιλιάδες δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων και ειδικά για όσους λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα στέγασης, το επίδομα θέρμανσης. Για παράδειγμα:

Για τη χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα πρέπει η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

Για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος θα πρέπει μεταξύ άλλων η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τα 180.000 ευρώ.

Παράλληλα χιλιάδες νοικοκυριά θα χάσουν το δικαίωμα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Για την ένταξη στο «κοινωνικό τιμολόγιο» θα πρέπει, μεταξύ άλλων, η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για τον άγαμο.

Η αξία της ακίνητης περιουσίας προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για τη σύζυγο (135.000 ευρώ) και κατά 15.000 για κάθε παιδί και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ