Αναδρομικά: Σύγχυση με την πληρωμή εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ

Με μεγάλη αγωνία στις… καθυστερήσεις περιμένουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά. Μια απόφαση που κρίνει αναδρομικά ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Οι συνταξιούχοι βρίσκονται εν αναμονή της πολυπόθητης απόφασης του ΣτΕ για τα αναδρομικά και οι όποιες εκτιμήσεις είναι παρακινδυνευμένες.

Αν τελικά υπάρχει θετική απόφαση θα πρόκειται για αναδρομικά 11 μηνών για τις επικουρικές συντάξεις από τις μειώσεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 και για τις επιστροφές Δώρων 11 μηνών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Οι πληρωμές που «βγάζει» το ΣτΕ για τους συνταξιούχους ιδιωτικού τομέα ανέρχονται σε έως 3.390 ευρώ στις επικουρικές για μειώσεις και Δώρα και σε έως 800 ευρώ για τα Δώρα των κύριων συντάξεων.

Η νέα απόφαση του ΣτΕ – αν είναι θετική για τους συνταξιούχους – δικαιώνει αυτόματα περίπου 350.000 συνταξιούχους που είναι σε ομαδικές αγωγές και διεκδικούν επιστροφές 11 μηνών για τις μειώσεις επικουρικών συντάξεων και Δώρων, ενώ αναγνωρίζεται δικαίωμα επιστροφών για τα Δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων για όλους όσοι δεν τα εισέπραξαν πέρυσι τον Οκτώβριο που πληρώθηκαν μόνον αναδρομικά από μειώσεις κύριων συντάξεων.

Η νέα απόφαση αναμένεται, ενώ ακόμη δεν έχει προλάβει το υπουργείο Εργασίας να κλείσει τις εκκρεμότητες με τον επανυπολογισμό εκατοντάδων χιλιάδων κύριων συντάξεων -για συνταξιούχους που έφυγαν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Την ίδια στιγμή, σύγχυση επικρατεί για το πότε οι συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης θα λάβουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά μετά το πρόβλημα με την επεξεργασία των στοιχείων.

Τα ποσά των αυξήσεων είχε ανακοινωθεί ότι θα πιστωθούν μέσα στον Ιούλιο, αλλά συγκεκριμένα προβλήματα πάνε τις πληρωμές για Αύγουστο, Σεπτέμβριο ή και σε ορισμένες περιπτώσεις αργότερα. Το ίδιο ισχύει και για τα αναδρομικά που προκύπτουν από τις αυξήσεις αυτές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πρώτοι θα πάρουν τις αυξήσεις μαζί με τυχόν αναδρομικά οι συνταξιούχοι των Ταμείων του ιδιωτικού τομέα προερχόμενοι από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Ταμεία ΔΕΚΟ, Τραπεζών, Τύπου και ΕΤΑΑ. Αρχικά ήταν να πληρωθούν Ιούλιο και με τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται ότι θα δοθούν τον Αύγουστο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ