Αναδρομικά: Πότε η πληρωμή και η απόφαση του ΣτΕ για τις συντάξεις

Ταλαιπωρία και αγωνία. Αυτό έφεραν τα αναδρομικά τις συντάξεις, ενώ οι λογαριασμοί πολλών απλά δεν πιστώθηκαν, παρά τις αρχικές ανακοινώσεις.

Αναδρομικά στις συντάξεις περιμένουν με αγωνία οι συνταξιούχοι που βλέπουν διαρκώς το χρονοδιάγραμμα να αλλάζει.

Οι νέες πληροφορίες λένε ότι ο πρώτος κύκλος καταβολής των αναδρομικών αφορά όσους είναι παλαιοί συνταξιούχοι και έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση.

Τα άλλα δύο κύματα αφορούν στην επιστροφή της παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και τα αναδρομικά για τις κομμένες επικουρικές και τα δώρα, όταν βγει η νέα απόφαση του ΣτΕ.

O προγραμματισμός του ΕΦΚΑ κάνει λόγο για πληρωμές από το τέλος Αυγούστου έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για 50.000 παλαιούς συνταξιούχους με μικρή θετική προσωπική διαφορά, οι οποίοι κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ και 100.000 παλαιούς συνταξιούχους που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ. Το ποσό της αύξησης θα δοθεί σε 5 ετήσιες δόσεις, εκ των οποίων οι δύο πρώτες τον Αύγουστο και οι επόμενες τρεις το 2022, το 2023 και το 2024.

Με εμβόλιμη πληρωμή εντός του Αυγούστου θα καταβληθούν τα αναδρομικά 29.032 νέων συνταξιούχων, ο επανυπολογισμός των οποίων καθυστέρησε να πραγματοποιηθεί.

Αμέσως μετά το καλοκαίρι αναμένεται να δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και τα κομμένα δώρα σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Η απόφαση του ΣτΕ κρίνει:

  • τα κομμένα δώρα των κύριων συντάξεων δηλαδή 800 ευρώ για όλους (οι αγρότες με την κατώτατη σύνταξη διεκδικούν 660 ευρώ), αλλά και των επικουρικών συντάξεων
  • τις μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ