Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και «παγίδα» με τα αδήλωτα τετραγωνικά Κύριο

Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο για τον ΕΝΦΙΑ του 2021 που δεν αποκλείεται τελικά να βγει αυξημένος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σε μια δύσκολη άσκηση εξελίσσεται ο ΕΝΦΙΑ για το 2021. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές ότι θα προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ώστε αυτές να πλησιάσουν τις εμπορικές, αλλά από την άλλη η πανδημία φέρνει εμπόδια.

Χθες η Κομισιόν προανήγγειλε ουσιαστικά την εξέλιξη αυτή που δεν αποκλεέιται σε συνδυασμό και με τα αδήλωτα τετραγωνικά να φέρει αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Η Κομισιόν στην 9η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας αποκαλύπτει ότι έχει «κλειδώσει» για τον Μάρτιο η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές και οι αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ, αλλά σε κάθε περίπτωση όλα είναι ανοιχτά.

Σύμφωνα με την έκθεση «ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών που αναμένεται έως τον Μάρτιο θα διευρύνει ουσιαστικά τη βάση φόρου ακινήτων. Στη συνέχεια, οι αρχές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό μιας μεταρρύθμισης ουδέτερης απόδοσης στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας έως τα τέλη Απριλίου».

Προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους από το άλμα που θα κάνουν οι τιμές ζώνης σε πολλές περιοχές της χώρας το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ.

Παγίδα με τα αδήλωτα τετραγωνικά

Μέσα σε αυτές τις αλλαγές φτάνει και η ώρα της αποκάλυψης των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων στην Εφορία. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2020 τακτοποίησαν αυθαίρετους ή ημιυπαίθριους χώρους ή δήλωσαν στους δήμους αδήλωτα τετραγωνικά που δεν είχαν αποτυπωθεί ούτε στο Ε9 έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Μαΐου για να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) και να εμφανίσουν στον λογαριασμό τους στο Taxisnet την πραγματική εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους

Ωστόσο, η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων κρύβει παγίδα έξτρα φόρου για τους φορολογούμενους που διόρθωσαν την επιφάνεια των ακινήτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ αλλά εμφανίζονται με διαφορές στο Ε9. Με την υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης Ε9, μπορεί να γλιτώσουν από την επιβολή προστίμου, αλλά θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικό ΕΝΦΙΑ μέχρι και πέντε ετών.

Οι διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ και μπορούν να ξεκινούν από το έτος 2010. Μετά την υποβολή της τροποποιητικής διορθωτικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ για τα έτη από το 2015 και μετά. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ