Ακρίβεια στις λαϊκές αγορές: Μεγάλες αποκλίσεις τιμών από το χωράφι στους πάγκους

Ακρίβεια στις λαϊκές αγορές: Οργιάζει η ακρίβεια

Η ακρίβεια πλήττει οριζόντια πλέον όλα τα κοινωνικά στρώματα, έχει τσακίσει τους καταναλωτές και έχει τινάξει στον αέρα κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό. Με μεγάλη απόκλιση από τις τιμές στις οποίες πουλάνε οι παραγωγοί, φτάνουν στους καταναλωτές τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους αγαθά. Για πιο φθηνά τρόφιμα καταφεύγουν στη λαϊκή αγορά, αλλά πλέον και εκεί οι ανατιμήσεις προκαλούν δυσαρέσκεια. Όσοι είναι, οι ίδιοι, παραγωγοί του προϊόντος που πωλούν στη λαϊκή αγορά, προσπαθούν να απορροφήσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά και εκείνο των λιπασμάτων ή των ζωοτροφών. Με τη σειρά τους, οι έμποροι των λαϊκών αγορών λένε ότι έχουν κι εκείνοι περιορίσει κατά πολύ το κέρδος τους.

Από το χωράφι στο ράφι

Το χάσμα τιμών από το χωράφι στον πάγκο της λαϊκής ή στο ράφι του σούπερ μάρκετ, για κάποια βασικά προίόντα της εποχής, είναι ενδεικτικό.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ               ΠΑΓΚΟΣ                    ΡΑΦΙ

ΜΗΛΑ                      0,22 €/kg               1,15€ /kg                      1,80€/kg

ΠΑΤΑΤΕΣ               0,30 €.kg                 0,99€ /kg                    1,20€/kg

ΛΕΜΟΝΙΑ              0,35€ /kg               1,10€ /kg                       1,60€/kg

ΜΑΡΟΥΛΙ              0,40€/τμχ               0,60€/τμχ                    0,89€/τμχ

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές περιορίζουν ακόμη και αναγκαία είδη διατροφής. Οι πωλητές των λαϊκών αγορών διαβλέπουν, επίσης, ότι ο πρωτογενής τομέας συρρικνώνεται, καθώς λόγω του υψηλού κόστους πολλοί παραγωγοί επιλέγουν να αφήσουν τα χωράφια τους αναξιοποίητα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ