Περίεργος ορισμός για τα fake news στην Ελλάδα

Η περίεργη αντικατάσταση του άρθρου 191 ΠΚ για τη «Διασπορά ψευδών ειδήσεων» θα μας οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις στο άμεσο μέλλον. Τελικά τι θα ορίζεται ως… fake news.

Σε μια περίεργη κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση. Η αντικατάσταση του άρθρου 191 ΠΚ για τη «Διασπορά ψευδών ειδήσεων» θα μας οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις, καθώς ορίζονται, τώρα, αυστηρές ποινές για fake news αλλά με έναν εντελώς αόριστο και περίεργο τρόπο.

Το άρθρο 191 του ΠΚ αντικαθίσταται ως εξής: «Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή».

Οπότε ένας τίτλο ότι «Η κυβέρνηση απέτυχε στην πανδημία» ή ένα ρεπορτάζ ότι απέτυχε το πρόγραμμα εμβολιασμού λόγω των χαμηλών ποσοστών, μπορεί να θεωρηθεί από κάποιον ότι κλονίζει την εμπιστοσύνη του κοινού στη δημόσια υγεία;

Ο Γιώργος Πλειός έγραψε στο Twitter: «Να θυμίσουμε ότι η πρώτη κυβέρνηση που με πρόσχημα τις θεωρίες συνωμοσίας ποινικοποίησε τα fake news για την πανδημία, όρος ασαφής, και που δεν ορίστηκε, ήταν η κυβέρνηση του Όρμπαν. Ο Όρμπαν είναι σήμερα το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης, πιο ακροδεξιός και από το Jobbik, τη ΧΑ της Ουγγαρίας».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ