Κάτια Δανδουλάκη: Δεν έκανα τίποτα ηρωικό – έτυχε να δω κάτι μπροστά στα μάτια μου

Η Κάτια Δανδουλάκη βρέθηκε σήμερα καλεσμένη της Φαίης Σκορδά στο «Πρωινό» και αποκάλυψε γιατί ενέργησε όπως ενέργησε με τον Πέτρο Φιλιππίδη.

Η Κάτια Δανδουλάκη βρέθηκε την προηγούμενη σεζόν στο επίκεντρο των καταγγελιών εναντίον του Πέτρου Φιλιππίδη χωρίς η ίδια να έχει μιλήσει ποτέ για την υπόθεση.
Οι μοναδικοί που ξέρουν με λεπτομέρειες τη δική της πλευρά για ό,τι συνέβη στις πρόβες της παράστασης που θα σκηνοθετούσε ο διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη είναι τα μέλη του πειθαρχικού του ΣΕΗ και οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί.

Καλεσμένη στο πλατό του «Πρωινού» η Κάτια Δανδουλάκη εξήγησε τη στάση της στη Φαίη Σκορδά.
«Δεν έκανα τίποτα ηρωικό. Ήταν η φυσική συνέπεια του τι αισθανόμουν. Δεν μπορώ να υφίσταμαι καταπίεση αλλά ούτε να βλέπω άλλον να υφίσταται» είπε για τον τρόπο που έβαλε τέλος στη συνεργασία της με τον συνάδελφό της και τις εκδηλώσεις θαυμασμού που έχει εισπράξει για την αντίδρασή της.

Και σχολίασε τη στάση των συναδέλφων της που δεν πήραν θέση σε παρόμοια περιστατικά.
«Δεν κριτικάρω κανέναν. Έχω μάθει να μην κάνω κριτική πάνω σε ανθρώπινο ον. Γιατί δεν ξέρω που ξεκινάνε οι ανασφάλιες, οι πληγές του. Δεν είναι συνένοχος όποιος δεν κάνει κάτι. Δεν ξέρω τι σημαίνει μέσα του το “φοβάμαι” και το “δεν έχω την τόλμη”. Κατανοώ την αδυναμία, κατανοώ την ανθρώπινη φύση, τον άνθρωπο που βγαίνει από τα όρια γιατί δεν μπορεί να ελέγξει το σύστημά του το ψυχολογικό και το βιολογικό αλλά δεν επιτρέπω σε κανέναν να αγγίζει κανέναν υποτιμητικά και να τον χρησιμοποιεί για κανένα λόγο. Δεν είναι καμιά ιδιαίτερη φιλοσοφία, Έτσι γεννήθηκα και έτσι γεννιόμαστε όλοι. Απλώς ο καθένας αντιδρά διαφορετικά . Άλλος φοβάται πιο πολύ, άλλος δεν φοβάται καθόλου. Δεν είναι καλό ή κακό. Δεν σημαίνει ότι κάνεις κάτι ηρωικό κι αν δεν το κάνεις είσαι άνθρωπος δειλός» είπε.

Και έστειλε ένα μήνυμα προς όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που διστάζουν να μιλήσουν:
« Έχω απόλυτη κατανόηση για την ανθρώπινη φύση αλλά πρέπει να υπάρξει κάθαρση. Πρέπει αυτός που καταπιέζει να μάθει να μην καταπιέζει. Κι αυτός που καταπιέζεται να μάθει να το μοιράζεται για να μπορεί να βοηθηθεί. Όταν φωνάξει κάποιος υπάρχουν αυτιά που θα ακούσουν. Αν δεν μιλήσουν, δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβαίνει. Ξέρουμε τι μπορεί να συμβαίνει σε ένα σπίτι; Μπορεί να μένεις στην ίδια πολυκατοικία. Πολλές φορές έχω ακούσει φωνές. Αν δεν ακούσω “βοήθεια” τι θα κάνω; Μπορεί να είναι αυτός ο τρόπος πουν ζουν αυτοί πλάι μου. Αν ακούσω βοήθεια, θα τρέξω. Είναι μπερδεμένο το πράγμα».

Όσο για το τι συνέβη πραγματικά στα παρασκήνια της παράστασης όπου συνέβη το περιστατικό που κατήγγειλε η Λένα Δροσάκη, η Κάτια Δανδουλάκη αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι ήταν αυτόπλτης μάρτυρας.

«Εγώ έτυχε να δω κάτι μπροστά στα μάτια μου. Αν δεν το έβλεπα, μπορεί να υπήρχε καταπίεση κρυφή και να μην την είχα πάρει είδηση. Όταν πάρω κάτι είδηση, θα το πω. Υπάρχουν γυναίκες που καταπιέζονται ή άνδρες που καταπιέζονται -μην ξεχωρίζουμε φύλα, άνθρωποι είμαστε- και δεν μιλάνε. Ποιος θα τους ακούσει; Ποιος θα καταλάβει; Αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να βγάλουμε προς τα έξω. Ότι ήρθε η εποχή που θα πρέπει να μιλάμε γι’ αυτά. Γιατί, όταν μιλήσουμε, σίγουρα θα βοηθηθούμε».

Τέλος, η μεγάλη ηθοποιός σχολίασε τις δηλώσεις της Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου.

«Για να το πει το εννοεί. Αν αυτό που πιστεύει είναι ευθυγραμμισμένο με την ψυχή της, δεν έχω να πω κάτι. Πιστεύει αυτό, εγώ πιστεύω το ακριβώς αντίθετο. Το σέβομαι αυτό. Σέβομαι ένα ζευγάρι που έρχεται να δει μια παράσταση και η γυναίκα λέει “καταπληκτική” και ο άνδρας λέει “χάλια”. Σέβομαι και το “καταπληκτικό” και το “χάλια”. Το θέμα είναι τι επιλέγω μέσα μου να υιοθετήσω. Υπάρχουν γυναίκες που έχουν ερωτευτεί τους βιαστές τους. Πρέπει να μπεις σε άλλη διαδρομή ψυχής για να το κατανοήσεις. Πως θα απορρίψω εγώ έναν άνθρωπο για κάτι που είπε αν δεν τον κατανοήσω».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη της Κάτας Δανδουλάκη στη Φαίη Σκορδά:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ