Ζελένσκι: Κανένας εχθρός δεν ρίζωσε στην Ουκρανία, θα νικήσουμε

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε βίντεο που γύρισε στην οδό Khreshchatyk στο κέντρο του Κιέβου, όπου πραγματοποιούνται όλες οι εκδηλώσεις μνήμης, απευθύνθηκε στους Ουκρανούς πολίτες και τους συνεχάρη για την Ημέρα της Νίκης κατά του Ναζισμού.

Ο Ζελένσκι υπενθύμισε πώς στις 24 Αυγούστου 2021, οι Ουκρανοί γιόρτασαν την τριακοστή επέτειο από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στα λόγια του μεγάλου Ουκρανού φιλόσοφου Χριχόρι Σκοβορόντα: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από έναν ύπουλο εχθρό, αλλά δεν υπάρχει τίποτα πιο δηλητηριώδες από έναν προσποιούμενο φίλο». Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι στις 24 Φεβρουαρίου, όλοι κατάλαβαν την αλήθεια αυτής της φράσης, όταν η Ρωσική Ομοσπονδία ξεκίνησε έναν πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

«Δεν πρόκειται για πόλεμο μεταξύ δύο στρατών. Αυτός είναι ένας πόλεμος δύο κοσμοθεωριών. Βάρβαροι, καθώς πυροβολούν το Μουσείο Σκοβορόντα και πιστεύουν ότι οι πύραυλοί τους μπορούν να καταστρέψουν τη φιλοσοφία μας. Τους εκνευρίζει, τους είναι ξένος, τους τρομάζει. Είναι ότι είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι που ακολουθούμε τον δικό μας δρόμο. Σήμερα κάνουμε πόλεμο σε αυτό το μονοπάτι και δεν θα δώσουμε σε κανέναν κομμάτι της γης μας. Σήμερα γιορτάζουμε την Ημέρα της Νίκης επί του Ναζισμού και δεν θα δώσουμε σε κανέναν ένα κομμάτι της ιστορίας μας. Είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας που, που μαζί με άλλα έθνη στον αντιχιτλερικό συνασπισμό, νίκησαν τον ναζισμό. Και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προσαρτήσει αυτή τη νίκη, δεν θα επιτρέψουμε να την οικειοποιηθεί», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

https://www.facebook.com/president.gov.ua/videos/544839687255654/

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο εχθρός ονειρευόταν ότι οι Ουκρανοί θα αρνούνταν να γιορτάσουν την 9η Μαΐου και τη νίκη επί του ναζισμού, έτσι ώστε να έχει μια ευκαιρία η λέξη «αποναζιστικοποίηση».

Τόνισε ότι εκατομμύρια Ουκρανοί πολέμησαν τον ναζισμό και πέρασαν ένα δύσκολο, μακρύ ταξίδι. Ο Ζελένσκι θυμήθηκε πώς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έδιωξαν τους Ναζί από το Λουγκάνσκ, το Ντόνετσκ και την Κριμαία και απελευθέρωσαν τη Χερσώνα, τη Μελιτόπολη, το Μπερντιάνσκ και τη Μαριούπολη από τους κατακτητές.

«Έδιωξαν τους Ναζί από όλη την Ουκρανία, αλλά οι πόλεις που κατονόμασα είναι ιδιαίτερη έμπνευση σήμερα. Δίνουν πίστη. Πως ακριβώς θα διώξουμε τους κατακτητές από τη γη μας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι την ημέρα της νίκης επί του ναζισμού, οι Ουκρανοί παλεύουν για μια νέα νίκη. Ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι ο δρόμος προς αυτήν είναι δύσκολος, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία για τη νίκη.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος σημείωσε ότι το κύριο πλεονέκτημα των Ουκρανών έναντι του εχθρού είναι ότι είναι πιο έξυπνοι από ένα βιβλίο – ένα εγχειρίδιο για την ιστορία της Ουκρανίας. Κατά τη γνώμη του, το ουκρανικό κράτος δεν θα γνώριζε τη θλίψη αν όλοι οι εχθροί μπορούσαν να διαβάσουν και να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα.

«Στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία ξεκίνησε μια επίθεση. Επίθεση στην ίδια γκανιότα. Δέχονται επίθεση από κάθε κατακτητή που έρχεται στη γη μας. Επιζήσαμε από διαφορετικούς πολέμους, αλλά όλοι είχαν ένα τέλος – η γη μας ήταν φυτεμένη με σφαίρες και οβίδες, αλλά κανένας εχθρός δεν μπόρεσε να ριζώσει εδώ. Εχθρικά άρματα και τανκς καβάλησαν στα χωράφια μας, αλλά δεν καρποφόρησαν. Τα εχθρικά βέλη και οι πύραυλοι πέταξαν στους ουρανούς μας, αλλά κανείς δεν επιτρεπόταν να επισκιάσει το μπλε μας», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους δήλωσε ότι δεν υπάρχουν δεσμά που να μπορούν να δεσμεύσουν το ελεύθερο πνεύμα των Ουκρανών, δεν υπάρχει κατακτητής που να μπορεί να ριζώσει στην ελεύθερη γη μας, δεν υπάρχει εισβολέας που να μπορεί να κυβερνήσει τον ελεύθερο λαό μας. «Αργά ή γρήγορα θα νικήσουμε. Είτε η ορδή, είτε ο ναζισμός, είτε το μείγμα του πρώτου και του δεύτερου, που είναι ο σημερινός εχθρός, θα νικήσουμε, γιατί αυτή είναι η γη μας. Γιατί κάποιος παλεύει για τον βασιλιά πατέρα του, για τον Φύρερ, το κόμμα και τον αρχηγό, κι εμείς για την Πατρίδα. Δεν έχουμε πολεμήσει ποτέ εναντίον κανενός. Πάντα παλεύουμε για τον εαυτό μας, για την ελευθερία μας, για την ανεξαρτησία μας, για να μην είναι μάταιη η νίκη των προγόνων μας. Πολέμησαν για την ελευθερία για εμάς και κέρδισαν. Αγωνιζόμαστε για την ελευθερία μας, για την ελευθερία των παιδιών μας και άρα θα νικήσουμε», τόνισε ο Πρόεδρος.

Τόνισε επίσης ότι οι Ουκρανοί δεν θα ξεχάσουν ποτέ τι έκαναν οι πρόγονοί τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος οδήγησε περισσότερους από 8 εκατομμύρια Ουκρανούς στο θάνατο, ούτε ένας στους πέντε Ουκρανούς επέστρεψε στην πατρίδα του και στοίχισε συνολικά τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ζωές.

Δεν λέμε «μπορούμε να επαναλάβουμε», γιατί μόνο ένας τρελός μπορεί να θέλει να επαναλάβει τις 2.194 μέρες του πολέμου. Όποιος επαναλαμβάνει σήμερα τα φρικτά εγκλήματα του χιτλερικού καθεστώτος μιμείται τη ναζιστική φιλοσοφία, αντιγράφοντας όλα όσα έκαναν. Είναι καταδικασμένος γιατί καταράστηκε από εκατομμύρια προγόνους όταν άρχισε να μιμείται τον δολοφόνο τους. Και γι’ αυτό θα τα χάσει όλα», είναι πεπεισμένος ο Ζελένσκι.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ουκρανία θα έχει σύντομα δύο ημέρες νίκης και κανείς δεν θα μείνει.

«Κερδίσαμε τότε – θα κερδίσουμε τώρα! Και το Khreshchatyk θα δει την παρέλαση της νίκης – τη νίκη της Ουκρανίας! Καλή Ημέρα της Νίκης επί του Ναζισμού! Δόξα στην Ουκρανία», ευχήθηκε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Η 9η Μαΐου σηματοδοτεί την Ημέρα της Νίκης επί του Ναζισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ