Υπουργοί Υγείας ΕΕ: Απρόβλεπτη η κρίση της δημόσιας υγείας και απαιτεί συνεχή προσοχή

«Η κατάσταση της δημόσιας υγείας απαιτεί, τώρα περισσότερο από ποτέ, μια συντονισμένη αντίδραση από τα κράτη μέλη της ΕΕ».

Την Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας είχαν ειδική συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης για την ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση της κρίσης και την ευθυγράμμιση των εθνικών στρατηγικών στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Γαλλική Προεδρία. «Συμφώνησαν να ενισχύσουν τον συντονισμό των εθνικών στρατηγικών με την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη των εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού και να κινητοποιήσουν πλήρως τα μέσα που έχει θέσει σε εφαρμογή η Ένωση. Επιβεβαίωσαν επίσης την αρχή της διεθνούς αλληλεγγύης για τα εμβόλια σε διεθνές επίπεδο.

Η ένταση του διαδοχικού κύματος κρουσμάτων της παραλλαγής Ομικρον υπενθυμίζει ότι η κρίση της δημόσιας υγείας είναι απρόβλεπτη και απαιτεί συνεχή προσοχή. Η κρίση της δημόσιας υγείας εξακολουθεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική και κοινωνική ζωή στα κράτη μέλη της ΕΕ και μας καλεί να επανεκτιμούμε συνεχώς τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε την κρίση αυτή» συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Η κατάσταση της δημόσιας υγείας απαιτεί, τώρα περισσότερο από ποτέ, μια συντονισμένη αντίδραση από τα κράτη μέλη. Τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν τη σημασία μιας συντονισμένης προσέγγισης για να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η καλύτερη δυνατή προστασία των πολιτών της ΕΕ, πέρα από την απλή αντίδραση σε αυτή την επιδημία για τον λόγο αυτόν οι Υπουργοί Υγείας προσδιόρισαν διάφορα σημεία εστίασης όπως:

-Εντατικοποίηση του εμβολιασμού για την αύξηση της κάλυψης του πρωτογενούς εμβολιασμού (μία ή δύο δόσεις) και αύξηση των αναμνηστικών εμβολίων,

-Συνέχιση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών σχετικά με βασικά δεδομένα για την αποτελεσματική εξάπλωση της εκστρατείας αναμνηστικών εμβολιασμών σε περίπτωση πιθανής χορήγησης 4ης δόσης: περίοδος μεταξύ των αναμνηστικών εμβολιασμών, ομάδες πληθυσμού-στόχου, δεδομένα φαρμακοεπαγρύπνησης, ετερόλογες σειρές εμβολιασμών, αντίκτυπος στα σοβαρά περιστατικά και τις νοσηλείες, κ.λπ.

-Κινητοποίηση όλων των μέσων που έχει θέσει σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η ευρωπαϊκή πολιτική για την από κοινού προμήθεια εμβολίων και ιατρικών αντιμέτρων COVID-19, με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες και δεδομένα.

-Ενίσχυση της παγκόσμιας αλληλεγγύης της ΕΕ για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε εμβόλια και θεραπείες κατά του COVID-19.

-Συνέχιση της σθεναρής υποστήριξης των χωρών με ανεπαρκή πρόσβαση σε εμβόλια, είτε μέσω δωρεών είτε μέσω της αύξησης της παραγωγής. Οι διαθέσιμοι πόροι πρέπει να επιτρέπουν τη χορήγηση 4ων δόσεων χωρίς να υπονομεύεται η ευρωπαϊκή πολιτική αλληλεγγύης για τα εμβόλια.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας δεν είναι μόνο το πρόσθετο πλεονέκτημα της ΕΕ, αλλά ένα συγκεκριμένο οικοδόμημα που μας είναι τόσο αγαπητό και που ευημερεί χάρη σε εμάς» ανέφερε ο Υπουργός Αλληλεγγύης και Υγείας της Γαλλίας Olivier Véran.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ