Βρετανία νέο lockdown: Δεν υποχωρεί ο κορονοϊός – Επιστροφή σε πιο σκληρά μέτρα

Σε έξαρση παραμένει ο κορονοϊός στη Βρετανία, με τον Μπόρις Τζόνσον μέσω του χθεσινού του διαγγέλματος να θέτει και πάλι την χώρα σε καθεστώς καθολικού lockdown. Αυτή είναι η τρίτη φορά που η Αγγλία καλείται να «κατεβάσει ρολά» και κύριος στόχος του «απαγορευτικού», που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός,  είναι ο περιορισμός της μετάδοσης της μετάλλαξης του κορονοϊού. «Πρέπει να μπούμε σε εθνικό lockdown» τόνισε ο Τζόνσον ενώ πρόσθεσε πως «λαμβάνοντας υπόψη τα ανησυχητικά στοιχεία, έχει γίνει σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να θέσουμε υπό έλεγχο τη μετάλλαξη κορονοϊού, που διαδίδεται με ταχύτητα, αλλά και να βοηθήσουμε την εκστρατεία εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ξεκινώντας το διάγγελμα ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε πως όταν η χώρα πολεμούσε τον κορονοϊό «οι συλλογικές προσπάθειες δούλευαν και συνέχιζαν να λειτουργούν», ενώ υπογράμμισε πως είναι «τόσο απογοητευτικό όσο και ανησυχητικό» να βλέπουμε την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η μετάλλαξη του ιού.  Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το νέο στέλεχος είναι μεταξύ 50% και 70% πιο μεταδοτικό, έτσι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να κολλήσουν τον ιό και να τον μεταδώσουν, πρόσθεσε. Παράλληλα, τα νοσοκομεία δέχονται μεγαλύτερη πίεση από τον Covid από ό,τι οποιαδήποτε στιγμή από την έναρξη της πανδημίας, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Τζόνσον.

«Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες»

Παράλληλα, η Βρετανός πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ταλαιπωρία την οποία βιώνουν γονείς και μαθητές.  «Κατανοώ πλήρως την ταλαιπωρία και το άγχος», τόνισε ωστόσο στη συνέχεια δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ό, τι μπορεί για να διατηρήσει τα σχολεία ανοιχτά «λόγω της σημασίας της εκπαίδευσης για τις ευκαιρίες ζωής των παιδιών». «Το πρόβλημα δεν είναι ότι τα σχολεία δεν είναι ασφαλή για παιδιά», επισήμανε, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ειδικών ότι τα παιδιά εξακολουθούν να είναι πολύ απίθανο να νοσήσουν σοβαρά ακόμη και από τη μετάλλαξη του κορονοϊού. Ο Μπόρις Τζόνσον εξήγησε, όμως, ότι τα σχολεία μπορεί να λειτουργούν ως «φορείς μετάδοσης», προκαλώντας την εξάπλωση του ιού μεταξύ των νοικοκυριών.

Μεταξύ άλλων ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «δύσκολες» τις εβδομάδες που έρχονται, εκφράζοντας, όμως, την ελπίδα ότι αυτή είναι η τελευταία φάση της μάχης. Οι επόμενες εβδομάδες «θα είναι πιο δύσκολες ακόμη. Αλλά πιστεύω πραγματικά ότι μπαίνουμε στην τελευταία φάση της μάχης γιατί με κάθε τσίμπημα στους ώμους μας γέρνουμε τις πιθανότητες εναντίον του κορονοϊού και υπέρ του βρετανικού λαού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, δε, ότι εάν το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος εμβολιασμού εφαρμοστεί βάση σχεδιασμού και τα μέτρα του νέου lockdown συμβάλουν σε μείωση του αριθμού κρουσμάτων και θανάτων, θα είναι δυνατόν να ξεκινήσει η έξοδος από το lockdown από τα μέσα Φεβρουαρίου. Ωστόσο, συνέστησε προσοχή για το χρονοδιάγραμμα αυτό.

τηλεφωνικός θάλαμος Λονδίνο

Τι θα ισχύει

Κατά τη διάρκεια του lockdown οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι και να εργάζονται εξ αποστάσεως. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, όπως και τα καταστήματα εξαιρουμένων εκείνων που εμπορεύονται αγαθά πρώτης ανάγκης. Η μετακίνηση από το σπίτι θα επιτρέπεται μόνο για πέντε λόγους:

  • Μετακίνηση στην εργασία, μόνο εάν είναι αδύνατη η εργασία από το σπίτι
  • Αγορά βασικών τροφίμων και φαρμάκων
  • Άσκηση με ένα ακόμη άτομο, μία φορά την ημέρα
  • Παροχή φροντίδας σε τρίτο πρόσωπο
  • Αναζήτηση ιατρικής φροντίδας

Επίσης, οι φοιτητές δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στο πανεπιστήμιο και θα περιοριστούν στην τηλεκπαίδευση. Η προσωπική διδασκαλία μπορεί να πραγματοποιηθεί για περιορισμένο αριθμό κρίσιμων μαθημάτων, όπως η ιατρική.

Εστιατόρια και άλλα καταστήματα εστίασης μπορούν να συνεχίσουν την παράδοση κατ’ οίκον, αλλά το αλκοόλ δεν θα επιτρέπεται πλέον σε «πακέτο».

Οι χώροι λατρείας θα παραμείνουν ανοιχτοί με εφαρμογή κανόνων κοινωνικών αποστάσεων, όπως και οι παιδικές χαρές. Εντούτοις κλείνουν οι υπαίθριοι αθλητικοί χώροι, τα γήπεδα τένις και τα γήπεδα γκολφ. Τα υπαίθρια ομαδικά αθλήματα δεν επιτρέπονται, αλλά ο επαγγελματικός αθλητισμός, συμπεριλαμβανομένης της Premier League, ενδέχεται να συνεχιστούν.

Χειρότερη η κατάσταση;

Καθώς ο Μπόρις Τζόνσον αναλαμβάνει περαιτέρω δράση στην Αγγλία, είναι σαφές ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από ό, τι πριν από την έναρξη του δεύτερου lockdown στις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με το BBC. Τότε, στις 5 Νοεμβρίου, το ποσοστό κρουσμάτων ήταν 247 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα. Τώρα είναι διπλάσιο από αυτό με 519 περιπτώσεις ανά 100.000.

Και εξετάζοντας την ταχύτητα αύξησης πριν το lockdown, το ποσοστό κορονοϊού έχει αυξηθεί κατά 70% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σε σύγκριση με το 10% στην προηγούμενη περίοδο. Όπως πάντα, πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πηγές δεδομένων, καθώς τα ποσοστά περιπτώσεων μπορούν επίσης να επηρεαστούν από τα μαζικά τεστ. Εξετάζοντας τα δεδομένα των νοσοκομείων, η κατάσταση είναι – και πάλι – πιο σοβαρή. Σήμερα, υπάρχουν σήμερα κατά μέσο όρο 2.550 νέες εισαγωγές καθημερινά, ενώ ο αριθμός στις 5 Νοεμβρίου ήταν 1.327.
πόλη φάντασμα

Νέο lockdown στη Σκωτία, κλειστά σχολεία στην Ουαλία

Στο μεταξύ νέο lockdown και με αυστηρότερους περιορισμούς από τον Μάρτιο ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, καλώντας τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι για τον Ιανουάριο.

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα και οι πολίτες έχουν την υποχρέωση να μείνουν στα σπίτια τους, με εξαίρεση αναγκαίους λόγους.

Στην Ουαλία, όλα τα σχολεία και τα κολέγια θα παραμείνουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης έως τις 18 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Κίρστι Ουίλιαμς. Κάποια ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 11 του μηνός.

Βρετανία κορονοϊός νέα

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ