Βρετανία: Ενός λεπτού σιγή στο κοινοβούλιο στη μνήμη του Ντέιβιντ Άμες

Ο Συντηρητικός βουλευτής της Βρετανίας δολοφονήθηκε σε επίθεση με μαχαίρι ενώ βρισκόταν σε μια εκκλησία Μεθοδιστών.

Οι Βρετανοί βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Ντέιβιντ Άμες, του συναδέλφου τους που δολοφονήθηκε την Παρασκευή (15/10), ενώ συνομιλούσε με ψηφοφόρους της περιφέρειάς του την περασμένη Παρασκευή.

Ο θάνατος του 69χρονου Συντηρητικού βουλευτή «είναι μια φρικτή και θλιβερή στιγμή στην ιστορία μας, μια επίθεση στη δημοκρατία μας και μια φοβερή τραγωδία» ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ με την επανέναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου.

Ο Άμες, που ήταν πατέρας πέντε παιδιών, δολοφονήθηκε μέσα σε μια εκκλησία Μεθοδιστών στο Λι-ον-Σι, περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Λονδίνου. Η αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο, έναν 25χρονο Βρετανό σομαλικής καταγωγής που φέρεται ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί και παλαιότερα παρακολουθούσε, για μικρό χρονικό διάστημα, το πρόγραμμα καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο ότι προς τιμή του βουλευτή θα αναγνωριστεί ως αυτόνομος δήμος η κωμόπολη Σάουθεντ-ον-Σι, όπως ζητούσε ο ίδιος επί χρόνια. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η Μεγαλειότητά της συμφώνησε ότι στο Σάουθεντ θα δοθεί το καθεστώς δήμου, που τόσο του αξίζει», σημείωσε.

Οι βουλευτές, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Σώματος Λίντσεϊ Χόιλ, πήγαν στη συνέχεια στην εκκλησία Σεντ Μάργκαρετ, δίπλα στο αββαείο του Γουεστμίνστερ, όπου θα τελεστεί μια λειτουργία στη μνήμη του βουλευτή.

Η σύζυγος του Άμες πήγε το πρωί στο σημείο της τραγωδίας και ξέσπασε σε λυγμούς διαβάζοντας τα συλλυπητήρια μηνύματα που είχαν αφήσει στον χώρο πολλοί πολίτες, δίπλα σε μπουκέτα με λουλούδια.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ