Βρετανία Astrazeneca: Τέλος για τους κάτω των 40 – Προτείνουν εναλλακτικό εμβόλιο

Βρετανία Astrazeneca: Τέλος για τους κάτω των 40 – Προτείνουν εναλλακτικό εμβόλιο

Η αρμόδια για τα εμβόλια επιτροπή της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι άτομα κάτω των 40 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν εναλλακτικό εμβόλιο αντί αυτού της AstraZeneca όπου αυτό είναι εφικτό, λόγω μικρού κινδύνου για την σπάνια εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) επέκτεινε στην ηλικιακή κατηγορία 30-39 την σύσταση για την χρήση εναλλακτικού εμβολίου, σύσταση η οποία μέχρι σήμερα ίσχυε για τα άτομα κάτω των 30 ετών. Η Επιτροπή αναφέρει στην γνωμοδότησή της ότι η σύσταση συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα μετάδοσης της επιδημίας της Covid-19 στην Βρετανία και με την διαθεσιμότητα των εναλλακτικών εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna.

«Καθώς οι ρυθμοί της Covid-19 εξακολουθούν να βρίσκονται υπό έλεγχο, συνιστούμε οι ενήλικες 18 έως 39 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα να λαμβάνουν εναλλακτικό εμβόλιο σε αυτό των Oxford/AstraZeneca, εάν είναι διαθέσιμο και αν δεν προκαλεί καθυστερήσεις στον εμβολιασμό», δήλωσε ο Γουέι Σεν Λιμ, πρόεδρος της JCVI και πρόσθεσε: «Η σύσταση αντιστοιχεί στις συνθήκες που επικρατούν στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτήν την στιγμή και μεγιστοποιεί την χρήση του ευρέος χαρτοφυλακίου των διαθέσιμων εμβολίων». Η απόφαση της Επιτροπής δεν θα επηρεάσει το σχέδιο για την προσφορά μίας δόσης εμβολίου σε όλους τους ενηλίκους μέχρι το τέλος του Ιουλίου, δήλωσε βρετανός υγειονομικός αξιωματούχος.

astrazeneca 603x450 1

Καταγράφηκαν 10,5 περιπτώσεις θρομβοεμβολών

Ο αναπληρωτής επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας Τζόναθαν Βαν Ταμ διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα προμήθειας εμβολίων υποστηρίζει την αλλαγή του πρωτοκόλλου που προτείνει η Επιτροπή χωρίς να επηρεάσει την ταχύτητα και την κλίμακα της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Πιο συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο  διαθέτει αρκετές δόσεις ώστε εμβολιάσει όλους τους ενήλικες με την πρώτη δόση ως τις 31 Ιουλίου, πιάνοντας τον στόχο της κυβέρνησης.  «Επειδή η επικράτηση του Covid είναι χαμηλή και δεδομένης της ισχύος του προγράμματος, αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να δράσουμε με μεγάλη προσοχή και να προσφέρουμε ένα διαφορετικό εμβόλιο στις νεότερες ομάδες», σημείωσε πηγή.  Η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) ανέλυσε τα  δεδομένα και συνέταξε τη σύστασή της νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.  Τα τελευταία στοιχεία από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (MHRA) δείχνουν ότι καταγράφηκαν 10,5 περιπτώσεις θρομβοεμβολών  σε συνδυασμό με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων ανά εκατομμύριο δόσεις. Υπήρξαν 242 περιπτώσεις της σπάνιας διαταραχής πήξης μετά από το εμβόλιο της Οξφόρδης έως τις 28 Απριλίου, με περισσότερες από 28 εκατομμύρια δόσεις να έχουν χορηγηθεί τώρα.

astra2 600x450 1

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ