Βουλγαρία: Ελπίδες για ένα νέο υπουργικό συμβούλιο και μια κοινή πλειοψηφία κατά της διαφθοράς

Αναζωπυρώθηκαν οι ελπίδες για σχηματισμό κυβέρνησης στη Βουλγαρία χωρίς την προσφυγή στις κάλπες έδωσε η χτεσινή συζήτηση μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του κινήματος «Υπάρχει Τέτοιος Λαός (ΙΤΝ)».

Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης μετά την πτώση της κυβέρνησης του Κίριλ Πετκόφ. Ο Πρόεδρος της χώρας Ρούμεν Ράντεφ έδωσε την τρίτη εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στο BSP, όπως είχε δικαίωμα, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του πρώτου κοινοβουλευτικού κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» και την άμεση επιστροφή της εντολής από το δεύτερο GERB το κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ.

Θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τη θέση του ITN σχετικά με το αν είναι πρόθυμη να προσπαθήσει να σχηματίσει μια κανονική κυβέρνηση και να έχει ένα λειτουργικό κοινοβούλιο για να περάσει τους πιο σημαντικούς νόμους και να εξασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας και τη σταθερότητα τους δύσκολους χειμερινούς μήνες που έρχονται. Μας απάντησαν με ναι. Στο ITN είναι πρόθυμοι και έτοιμοι να συζητήσουν για τη συγκρότηση τακτικού υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε η ηγέτης του BSP Κορνέλια Νίνοβα μετά τη συνάντηση.

«Είχαμε μια εκτενέστερη συζήτηση σχετικά με την ατζέντα που θέσαμε προς διαπραγμάτευση, καθώς δεν συμμετείχαν στην εκπόνησή της. Το δώσαμε εκ των προτέρων» συνέχισε η Νίνοβα, προσθέτοντας ότι «οι συνάδελφοι του ITN αποδέχθηκαν το Πρόγραμμα ως βάση για το σχηματισμό κυβέρνησης, δεν έχουμε ποιοτικές διαφορές, πρότειναν κάποιες προσθήκες που είναι αποδεκτές, κοινωνικά προσανατολισμένες, καλές, – όπως ο νόμος για την προσωπική βοήθεια, την κινητή ιατρική βοήθεια, το νόμο για τη ραδιοτηλεόραση».

Την Τρίτη το Κόμμα της Αριστεράς διαπραγματεύτηκε με το «Συνεχίζουμε την αλλαγή» και την Πέμπτη το απόγευμα θα γίνουν διαπραγματεύσεις με τη «Δημοκρατική Βουλγαρία».

Παρουσιάσαμε στο ITN την επιθυμία του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» να εξασφαλίσει μια διαρκή πλειοψηφία κατά της διαφθοράς με την υιοθέτηση του νόμου για την Αρχή κατά της διαφθοράς και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την εκλογή προέδρου. Συμφώνησαν, θα υποστηριχθεί σήμερα στην Επιτροπή σε πρώτη ανάγνωση και την επόμενη εβδομάδα θα υποστηριχθεί στη Βουλή.

Παρουσιάσαμε τον Μπόικο Ράσκοφ ως πρόεδρο της Αρχής Διάφανειας, ήθελαν να το εξετάσουν, αλλά δεν έβαλαν κόκκινη γραμμή κάτω από το όνομά του.

Περιμένουμε λοιπόν μια απόφαση, αλλά το καλό αποτέλεσμα από σήμερα είναι οι κοινές μας θέσεις για το πρόγραμμα και η δρομολόγηση της νομοθεσίας κατά της διαφθοράς με μια σοβαρή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, πρόσθεσε η Νίνοβα.

Στο δεύτερο στάδιο των διαπραγματεύσεων θα συζητήσουμε τη δομή και τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και τα ονόματα. Σήμερα είμαστε πιο αισιόδοξοι από ό,τι χθες, διότι το πρόγραμμα έχει εγκριθεί και από το ITN, πρόσθεσε η Νίνοβα.

Το ΙΤΝ επιβεβαίωσε ότι δεν έχει διαφορές ως προς το πρόγραμμα διακυβέρνησης και ότι βρίσκει πολλά κοινά σημεία με τις προτεραιότητες του προγράμματος.

Σταθήκαμε στο πρόγραμμα που πρότεινε το BSP και είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό της κυβέρνησης συνασπισμού, οπότε δεν έχουμε διαφορές σε αυτό, δήλωσε ο Τόσκο Γιορντάνοφ από το ITN μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων με το BSP. Υπάρχουν κάποιες αποκλίσεις, και δεδομένου ότι έγινε χωρίς εμάς, καταθέσαμε ορισμένες προτάσεις μας.

Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης και Νομοθεσίας συμπίπτει με τις απόψεις μας, διευκρίνισε η Ίβα Μίτεβα από το κόμμα. Πρόκειται για τη συμφωνία συνασπισμού του προηγούμενου τετρακομματικού συνασπισμού. Όσον αφορά τον νόμο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, έχουμε ενωθεί γύρω από τη θέση ότι αυτή η νομοθεσία πρέπει να υιοθετηθεί – αυτή είναι προφανώς η προσδοκία της κοινωνίας, οπότε θα υποστηρίξουμε το νομοσχέδιο σήμερα στην πρώτη ψηφοφορία στην Επιτροπή Συνταγματικών και Νομικών Υποθέσεων με όλες τις παρατηρήσεις και τις αντιρρήσεις μας. Θα επιμείνουμε, ωστόσο, να διεξαχθεί επίσης δημόσια συζήτηση πριν από την εισαγωγή του νομοσχεδίου και την εξέτασή του στην ολομέλεια. Ελπίζω ότι την επόμενη εβδομάδα ο νόμος θα εγκριθεί στην πρώτη ψηφοφορία στην αίθουσα, πρόσθεσε η Μίτεβα.

Θα υποστηρίξουμε επίσης τους κανόνες εκλογής για την εκλογή του επικεφαλής της Αρχής Διαφάνειας. Ελπίζω ότι θα επιλεγεί ο πιο άξιος υποψήφιος, δεν έχουμε ισχυρές αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα του Μπόικο Ράσκοφ, αλλά η καταγραφή ενός συγκεκριμένου ονόματος καθιστά τους διαδικαστικούς κανόνες άνευ νοήματος, διαφορετικά θα σήμαινε να πάμε κατευθείαν και να τον εκλέξουμε. Ακολουθούμε τη διαδικασία και προχωράμε στην πρόταση για τον πρόεδρο της Αρχής, οπότε το όνομα του Μπόικο Ράσκοφ παραμένει στο τραπέζι, αλλά πρέπει πρώτα να υποβληθεί και να ψηφιστεί, πρόσθεσε η Μίτεβα.

Όσον αφορά στο υπόλοιπο πρόγραμμα, έχουμε πολλά σημεία επαφής, αλλά πρέπει να επικαιροποιηθεί λόγω όλων των νόμων που έχουν ήδη εγκριθεί, διευκρίνισε η Μίτεβα.

Στη συνάντηση με το BSP δεν έγινε καμία συζήτηση για τα πρόσωπα της σύνθεσης του πιθανού μελλοντικού Υπουργικού Συμβουλίου, σήμερα μιλήσαμε μόνο για το Πρόγραμμα, τις προτεραιότητες και τις πολιτικές, πρόσθεσε ο Τόσκο Γιορντάνοφ απαντώντας σε ερώτηση αν το ITN θα υποστηρίξει μια πιθανή υποψηφιότητα του Άσσεν Βασίλιεφ για πρωθυπουργό.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ