Βόρεια Μακεδονία: Το «άδειασμα» στον Ζάεφ

Οι βαλκανικές νεοοθωμανικές επιδιώξεις του Ερντογάν στα Βαλκάνια δεν είναι άγνωστες και έδραζονται κυρίως στη χρηματοδότηση και ενίσχυση κομμάτων και πληθυσμών μουσουλμανικού χαρακτήρα. Έτσι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στηρίζει το μουσουλμανικό στοιχείο της χώρας, στη Βουλγαρία τους τουρκικής καταγωγής μουσουλμάνους και στη Βόρεια Μακεδονία τους μουσουλμανικού θρησκεύματος Αλβανούς. Πάνω στους τελευταίους στήριχθηκε για να κάνει τον τελευταίο ελιγμό του, που είχε την έγκριση της Ρωσίας και που οδήγησε εν πολλοίς στην ανατροπή του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, με απώτερο στόχο να κρατήσει τα Δυτικά Βαλκάνια έξω από το φυσικό μέρος των φιλοδοξιών των πολιτών τους, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι, σύμφωνα με σχετικό αλβανικό δημοσίευμα, «Από σήμερα (σ.σ.: χθες) το πρωί έχουμε μια αλυσιδωτή αντίδραση που σκιαγραφεί την αποτυχία της προσπάθειας του περασμένου Σαββατοκύριακου για ανατροπή της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια. Ο Αλβανός βουλευτής Σκεντέρ Ρετζέπι ανακοίνωσε ότι δεν θα ψηφίσει κυβέρνηση με το VRMO και τη Λέβιτσα (Αριστερά), η οποία είναι πολιτική δύναμη που χρηματοδοτείται από τα Σκόπια.

4763900

Πώς όμως έγινε η απόπειρα που αναστάτωσε όλη τη Δύση για τα Σκόπια;

Όλα προκλήθηκαν από το Μπέσα (BESA), το αλβανικό πολιτικό κόμμα που χρηματοδοτείται από τον Ερντογάν και ελέγχεται απόλυτα από την Αγκυρα. Ο Ερντογάν ενήργησε άμεσα, ακριβώς για να σταματήσει μια απόφαση που αναμενόταν τον Δεκέμβριο για απομάκρυνση της Βόρειας Μακεδονίας από την τουρκική επιρροή. Η έναρξη της Κυβερνητικής Διάσκεψης για την έναρξη των συνομιλιών με την ΕΕ είναι μια καθοριστική πραγματικότητα για τα Σκόπια, καθώς τα νύχια της Τουρκίας βρίσκονται σ’ αυτήν τη χώρα πάνω από 500 χρόνια.

Πώς ξεκίνησαν

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή, όταν ο επικεφαλής του κοινοβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, ο οποίος είναι και αρχηγός του μουσουλμανικού κόμματος Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης, βρέθηκε στην Άγκυρα. Τη στιγμή που διαφάνηκε νίκη του VRMO, ενώ το BESA κέρδισε το Τέτοβο χάρη στα εκατομμύρια που έριξε η Τουρκία, ο Ερντογάν διέταξε την εγκατάλειψη του Ζόραν Ζάεφ. Το BESA έχει 4 βουλευτές που δεν τους κέρδισε κατεβαίνοντας ως χωριστό κόμμα στις εκλογές, αλλά σε κοινή λίστα του SDSM (κυβερνώντος κόμματος) του Ζάεφ. Και αυτή η κίνηση του Μπέσα, είναι το αντίθετο από το όνομα που έχει αυτό το κόμμα.

Δεν υπάρχει τίποτα για τα αλβανικά κόμματα ώστε να έχουν σχέση με το VRMO-DPMNE, ακριβώς το αντίθετο αμβλύνει το δράμα και την πολιτική σύγκρουση στη χώρα. Καταργεί ακόμη και το μονοπώλιο του Αλί Αχμέτι του DUI, που ουσιαστικά έχει ολοκληρώσει την αποστολή του. Ομως το πραξικόπημα της περασμένης Παρασκευής δεν είναι μια πολιτική κίνηση, ούτε κάτι εναντίον κάποιου κατεστημένου.

Υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία

Πρόκειται απλώς για έναν ελιγμό του Ερντογάν που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, καθώς τόσο ο Μπάιντεν όσο και άλλοι δυτικοί ηγέτες ταπείνωσαν τον τούρκο ηγέτη στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Ρώμη, κάτι που τον οδήγησε στο να μποϊκοτάρει τη Σύνοδο Κορυφής της Γλασκώβης για το κλίμα. Πρόκειται για καθαρό ρωσοτουρκικό ελιγμό, όπως συνέβη μετά το πραξικόπημα του 2016. Και οι δύο είναι δυνάμεις που θέλουν να κρατήσουν τα Βαλκάνια μακριά από την Ευρωπαϊκή Ενωση που αποτελεί την κύρια φιλοδοξία των πολιτών τους.

4763903

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ