Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Θέλει διεθνή συμφωνία για να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις η Ρωσία

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρότεινε την Παρασκευή (20/05) μια επίσημη συμφωνία με τους συμμάχους της χώρας για την εξασφάλιση ρωσικής αποζημίωσης για τις ζημιές που προκάλεσαν οι δυνάμεις της κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Reuters, ο Ζελένσκι, ο οποίος λέει ότι η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει όσο το δυνατόν περισσότερες υποδομές της Ουκρανίας, δήλωσε ότι μια τέτοια συμφωνία θα έδειχνε στις χώρες που σχεδιάζουν επιθετικές ενέργειες ότι θα πρέπει να πληρώσουν για τις πράξεις τους.

«Καλούμε τις χώρες-εταίρους να υπογράψουν μια πολυμερή συμφωνία και να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει ότι όλοι όσοι υπέστησαν ζημιές από τις ρωσικές ενέργειες, θα μπορούν να λάβουν αποζημίωση για όλες τις απώλειες», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του που αναρτήθηκε στο Facebook.

Ο Ζελένσκι ανέφερε, επίσης, ότι στο πλαίσιο μιας τέτοιας συμφωνίας, τα ρωσικά κεφάλαια και η ρωσική περιουσία στα κράτη που θα υπογράψουν τη συμφωνία, θα κατασχεθούν. Στη συνέχεια, όπως τόνισε, θα κατευθυνθούν σε ένα ειδικό ταμείο αποζημιώσεων, με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας να σημειώνει: «Αυτό θα ήταν δίκαιο, και η Ρωσία θα νιώσει το βάρος κάθε πυραύλου, κάθε βόμβας, κάθε οβίδας που μας εκτόξευσε».

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/videos/516360280162684/

Αλλαγή στάσης από τον Καναδά για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Επισημαίνεται ότι ο Καναδάς δήλωσε, τον περασμένο μήνα, πως θα αλλάξει τον νόμο του περί κυρώσεων ώστε να επιτρέπει την αναδιανομή των κατασχεθέντων και υπό κυρώσεις ξένων περιουσιακών στοιχείων ως αποζημίωση σε θύματα ή για να βοηθηθεί η ανοικοδόμηση ενός ξένου κράτους από τον πόλεμο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ