Τζορτζ Φλόιντ: Καταδίκη του Ντέρεκ Σόβιν

Σε ποινή 22,5 χρόνων καταδικάστηκε ο Ντέρεκ Σόβιν, ο καθαιρεμένος αστυνομικός υπεύθυνος για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ τον περασμένο Μάιο στη Μινεάπολη. Το αρμόδιο δικαστήριο της Μινεσότα έκρινε ένοχο τον πρώην αστυνομικό για ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε δεύτερο βαθμό και ανθρωποκτονία δεύτερου και τρίτου βαθμού για τον τρόπο με τον οποίο ακινητοποίησε και τελικά σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ το 2020. «Το δικαστήριο σας καταδικάζει σε φυλάκιση για μια περίοδο 270 μηνών, δηλαδή δέκα περισσότερα χρόνια» από όση είναι η ποινή που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις από τον ποινικό κώδικα της Μινεσότας, είπε ο δικαστής Πίτερ Κάχιλ. «Η απόφασή μου δεν βασίζεται στο συναίσθημα ή στη συμπόνια (…) ούτε στην κοινή γνώμη», πρόσθεσε, τονίζοντας: «Δεν επιδιώκω να στείλω ένα μήνυμα».

Πριν από την ανακοίνωση της ποινής και μιλώντας για πρώτη φορά δημοσίως για το περιστατικό ο Σόβιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Φλόιντ: «Λόγω των εκκρεμών νομικών ζητημάτων δεν είμαι σε θέση να κάνω μια επίσημη δήλωση σε αυτό το στάδιο αλλά, με λίγα λόγια, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια Φλόιντ». «Στο μέλλον θα υπάρξουν νέες πληροφορίες, ελπίζω ενδιαφέρουσες, που θα σας φέρουν τη γαλήνη», πρόσθεσε.

Αντιμετώπιζε ποινή 40 ετών

Ο Ντέρεκ Σόβιν βρέθηκε αντιμέτωπος ακόμη και με ποινή 30 ετών, την οποία ζήτησαν οι εισαγγελείς του δικαστηρίου της Μινεσότα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τον σημαντικό αντίκτυπο της δράσης του κατηγορούμενου στο θύμα, την οικογένεια του θύματος και την κοινότητα. Στον αντίποδα, η υπεράσπιση του αστυνομικού υποστήριξε πως ο πρώην αστυνομικός θα έπρεπε να λάβει ελαφρύτερη ποινή. Τεχνικά, ο Σόβιν αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και 40 ετών για δολοφονία δεύτερου βαθμού, έως 25 χρόνια για δολοφονία τρίτου βαθμού και έως και 10 χρόνια για ανθρωποκτονία.

Η κρίση του δικαστή

Ωστόσο, ο Σόβιν δεν έχει προηγούμενο ποινικό μητρώο και σύμφωνα με τις κρατικές οδηγίες, για ένα τέτοιο άτομο, η τεκμαιρόμενη ποινή για τη δολοφονία δεύτερου και τρίτου βαθμού είναι 12 1/2 χρόνια. Ο δικαστής είχε τη διακριτική ευχέρεια να επιβάλλει ποινή μεταξύ 10 ετών και οκτώ μηνών και 15 ετών για καθεμία από αυτές. Η ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού επιβάλλει ποινή ποινή τεσσάρων ετών για κάποιον με καθαρό ποινικό μητρώο, ενώ με βάση τη διακριτική ευχέρεια του δικαστή η συγκεκριμένη ποινή κυμαινόταν από τρία χρόνια και πέντε μήνες έως τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες.

Το χρονικό της δολοφονίας

Θυμίζουμε ότι ο Τζορτζ Φλόιντ πέθανε στις 25 Μαΐου 2020. Ήταν δεμένος με χειροπέδες και φώναζε προς τον αστυνομικό Σοβίν πως δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Εκείνος συνέχισε να πιέζει τον λαιμό του με το γόνατο του, ακόμα και μετά τη στιγμή που σταμάτησε να κινείται και να μιλάει. Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες τόσο στη Μινεάπολη και τις ΗΠΑ, όσο και σε όλο τον πλανήτη, με το «Black Lives Matter» να γίνεται παγκόσμιο κίνημα και το “I can’t breathe” σύνθημα στο στόμα όλων. Τέλος, η δίκη των συναδέλφων του Σόβιν Τόμας Λέιν, Τζον Κενγκ, Τάου Θάο, που κατηγορούνται ως συνεργοί σε ανθρωποκτονία, έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ