Τζορτζ Φλόιντ: Ανοίγει ο δρόμος για βαριά ποινή στον δολοφόνο

Δικαστής στις ΗΠΑ ανοίγει τον δρόμο για να επιβληθεί βαριά ποινή στον αστυνομικό που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ.

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, καθώς ο ένοχος αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν είναι αντιμέτωπος με νεά βαριά ποινή, γιατί ένας δικαστής βρήκε αρκετά επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον του.

Συγκεκριμένα, σε ένα βούλευμα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο δικαστής Πίτερ Κέιχιλ, ο οποίος πρόκειται να επιβάλει την ποινή στον αστυνομικό στις 25 Ιουνίου, αρίθμησε τέσσερις παράγοντες που θα του επιτρέψουν να αποδεσμευτεί από τις ποινές που ισχύουν στη Μινεσότα, σύμφωνα με τις οποίες ο Σόβιν αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 12,5 ετών.

Ο αστυνομικός «έκανε κατάχρηση της θέσης εμπιστοσύνης και εξουσίας», «μεταχειρίστηκε τον Τζορτζ Φλόιντ με μεγάλη σκληρότητα», ενήργησε παρουσία τεσσάρων «παιδιών» και «διέπραξε το έγκλημά του σε συνέργεια», έγραψε ο δικαστής.

Στο βούλευμά του, ο Κέιχιλ, ωστόσο, απέρριψε μια επιχειρηματολογία των εισαγγελέων. Γι ‘αυτόν, ο Φλόιντ «δεν ήταν σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση», παρά τη χρήση ναρκωτικών και παρόλο που φορούσε χειροπέδες, αφού είχε αντισταθεί στη σύλληψή του.

Στις 25 Μαΐου, στη Μινεάπολη, τέσσερις αστυνομικοί επιχείρησαν να συλλάβουν τον Τζορτζ Φλόιντ, που ήταν ύποπτος ότι χρησιμοποίησε ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων. Για να τον υποτάξουν, του φόρεσαν χειροπέδες και τον έριξαν στο έδαφος. Ο Σόβιν πίεσε με το γόνατό του τον λαιμό του Φλόιντ για σχεδόν δέκα λεπτά, παρά τις εκκλήσεις από τον Αφροαμερικανό και τους περαστικούς που παρακολουθούσαν το περιστατικό.

Το δραματικό γεγονός, που καταγράφηκε σε βίντεο και διαδόθηκε στο διαδίκτυο, πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Έπειτα από αρκετές εβδομάδες δίκης, στις 20 Απριλίου ο αστυνομικός καταδικάστηκε για τη δολοφονία και αμέσως φυλακίστηκε. Οι τρεις συνάδελφοί του θα δικαστούν τον Αύγουστο για συνενοχή.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ