Τζο Μπάιντεν: Ποιος είναι ο κορυφαίος εισαγγελέας Ρόμπερτ Χουρ στην έρευνα για τα «εμπιστευτικά έγγραφα»

Ο Ρόμπερτ Χουρ, ο οποίος διορίστηκε ειδικός εισαγγελέας για να διερευνήσει εάν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χειρίστηκε ακατάλληλα ευαίσθητα κυβερνητικά έγγραφα, είναι πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, με σημαντική εμπειρία σε ευαίσθητες έρευνες για διαρροές.

Επιλεγμένος για τον εν λόγω ρόλο από τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ, ο Χουρ διατέλεσε δικηγόρος των ΗΠΑ στο Μέριλαντ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ. Πιο πρόσφατα, υπηρέτησε ως εταίρος σε δικαστική διαμάχη στη δικηγορική εταιρεία Gibson, Dunn & Crutcher, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Ο Γκάρλαντ, είπε ότι ο Χουρ θα ενεργούσε ως «ανεξάρτητος εισαγγελέας» για να καθορίσει εάν τα απόρρητα αρχεία από την εποχή που ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, είχαν αποθηκευτεί ακατάλληλα στην κατοικία του στο Ντέλαγουερ και σε μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον. Ο Χουρ θα εξετάσει «αν κάποιο πρόσωπο ή οντότητα παραβίασε το νόμο», εξήγησε ο Γκάρλαντ.

Ο Χουρ διορίστηκε από τον Τραμπ το 2018 ως επικεφαλής ομοσπονδιακός αξιωματικός επιβολής του νόμου στο Μέριλαντ και αποχώρησε από αυτή τη θέση με το τέλος της προεδρίας του Ρεπουμπλικανού, στις αρχές του 2021.

robert hur

Υπό τον Χουρ, το γραφείο του εισαγγελέα του Μέριλαντ των ΗΠΑ άσκησε δίωξη για την υπόθεση του πρώην εργολάβου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, Χάρολντ Μάρτιν, ο οποίος απέσπασε τεράστιες ποσότητες απόρρητου υλικού από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Εκείνη την εποχή, οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν το γεγονός ως τη «μεγαλύτερη παραβίαση απόρρητων πληροφοριών» που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ.

Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Στάνφορντ και του Κολλεγίου του Χάρβαρντ, ο Χουρ υπηρέτησε ως κορυφαίος βοηθός του τότε αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα Ροντ Ρόζενσταϊν, πριν από το διορισμό του ως εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μέριλαντ. Υπήρξε επίσης υπάλληλος του αείμνηστου ανώτατου δικαστή των ΗΠΑ, William Rehnquist.

«Ο Ρομπ είναι εδώ αρκετό καιρό. Ξέρει με τι ασχολείται», είπε ο Ρόζενσταϊν στο CNN την Πέμπτη μετά τον διορισμό του Χουρ ως ειδικού εισαγγελέα στην υπόθεση Μπάιντεν.

Ο Χουρ έλαβε το Βραβείο Διακεκριμένης Υπηρεσίας του Γενικού Εισαγγελέα για «ανώτερη απόδοση και αριστεία ως δικηγόρος» κατά τη θητεία του ως βοηθός εισαγγελέα των ΗΠΑ στην Περιφέρεια του Μέριλαντ από το 2007 έως το 2014. Ήταν επίσης βοηθός του Christopher Wray στο Υπουργείο Δικαιοσύνης πριν από τον Wray’s διορισμός για να ηγηθεί του FBI.

«Θα διεξαγάγω την έρευνα που μου έχει ανατεθεί με δίκαιη και αμερόληπτη κρίση», είπε ο ίδιος σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τον διορισμό του. Πρόσθεσε επίσης, ότι σκόπευε «να παρακολουθήσει τα γεγονότα γρήγορα και διεξοδικά, χωρίς φόβο ή εύνοια».

Ο Λευκός Οίκος δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ