Τσαβούσοβλου: «Πυρά» σε Ρωσία και ΗΠΑ για την απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους για την απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων από ορισμένες περιοχές στη Συρία.

«Κατά την επίσκεψή μου στις ΗΠΑ, θα μιλήσουμε για τη Συρία. Επειδή (η αμερικανική πλευρά) συνεχίζει να υποστηρίζει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και τις Λαϊκές Δυνάμεις Αυτοάμυνας. Αυτό αποτελεί απειλή για εμάς. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία δεν κράτησαν τον λόγο τους απέναντί μας. Συνεχίζουμε να λέμε σε αυτές τις χώρες ότι οι όροι των συμφωνιών του 2019 δεν έχουν εκπληρωθεί», δήλωσε την Παρασκευή σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι στην Άγκυρα σε ζωντανή μετάδοση από τη σελίδα του Τσαβούσογλου στο Twitter.

Ο υπουργός αναφερόταν στις συμφωνίες που έγιναν χωριστά με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία τον Οκτώβριο του 2019, όταν η Άγκυρα ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» κατά των ένοπλων κουρδικών πολιτοφυλακών στη βόρεια Συρία. Συγκεκριμένα, οι συμφωνίες αφορούσαν την πλήρη αποχώρηση των κουρδικών σχηματισμών από την περιοχή της τουρκικής επιχείρησης, καθώς και την εδραίωση ορισμένων εδαφικών πραγματικοτήτων και τον τουρκικό έλεγχο στις περιοχές της επιχείρησης.

«Οι ΗΠΑ απέτυχαν επίσης να εκπληρώσουν τους όρους του σχεδίου 90 ημερών για τη Μανμπίτζ. Πρέπει λοιπόν να λογοδοτήσουν για τα λόγια τους. Θα το συζητήσουμε αυτό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας στις ΗΠΑ», δήλωσε. Αυτό το σχέδιο του 2018 περιελάμβανε επίσης την απόσυρση των κουρδικών σχηματισμών από τμήματα της βόρειας Συρίας.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να φτάσει στις ΗΠΑ στις 17 Ιανουαρίου.

Προτεραιότητα η μετανάστευση για Τουρκία και Ιταλία

Η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης ήταν ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε μεταξύ Τσαβούσογλου και Ταγιάνι, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την Ιταλία και την Τουρκία.

«Η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις μας, επίσης για τη σταθεροποίηση της Λιβύης και των Βαλκανίων», έγραψε ο Ταγιάνι στο Twitter, ευχαριστώντας τον Τσαβούσογλου για τη συνάντησή του.

«Εργαζόμαστε για την ενίσχυση των οικονομικών μας σχέσεων, επίσης μέσω ενός επιχειρηματικού φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη».

Ο Ταγιάνι δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι η σταθερότητα της Λιβύης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη Ρώμη και την Άγκυρα και ότι η Ιταλία βοηθά τις προσπάθειες για τη διεξαγωγή εκλογών στη βορειοαφρικανική χώρα «που θα επιτρέψουν στη χώρα να αυτοκυβερνηθεί».

Πρόσθεσε επίσης ότι θα αναπτύξουν κοινές πρωτοβουλίες, ενώ κάλεσε τον απεσταλμένο του ΟΗΕ (για τη Λιβύη) στη Ρώμη. «Συμφωνούμε ότι η σταθερότητα της Λιβύης σημαίνει επίσης μείωση των μεταναστευτικών ροών» κατέληξε ο Ταγιάνι.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ