Τσαβούσογλου με Μπλίνκεν: Χωρίς όρους η πώληση των F16 – Ενόχληση για τα F35 στην Ελλαδα

Τις ΗΠΑ από τις 17 έως και τις 20 Ιανουαρίου 2023 επισκέπτεται επίσημα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπου θα έχει διμερή συνάντηση με Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν στις 18 Ιανουαρίου με κύριο μενού τα F16.

Η συνάντηση των δύο Υπουργών θα γίνει στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας – ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον και θα συζητηθούν όλες οι πτυχές των διμερών σχέσεων, ενώ θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά θέματα.

Ήδη στην Ουάσινγκτον πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Πρέσβη Σεντάτ Ονάλ και της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις συζητήσεις εκτός από την προμήθεια των F-16, επί τάπητος θα τεθούν καυτά θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Τσαβούσογλου θα μεταφέρει στον ομόλογό του τη δυσφορία του για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την τρομοκρατική οργάνωση YPG/PKK, ενώ θα τονίσει τη σημασία της δράσης σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Επίσης ο Τούρκος ΥΠΕΞ, θα επαναλάβει το αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση των μελών της οργάνωσης FETÖ στις ΗΠΑ αλλά και του ηγέτη της Γκιουλέν.

Ένα άλλο θέμα της ημερήσιας διάταξης της κατ’ ιδίαν συνάντησης θα είναι η Συρία, όπου θα συζητηθούν οι συνομιλίες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, οι οποίες ξεκίνησαν μετά από 11 χρόνια.

Ο Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη τύπου με την ομόλογο του από την Βοσνία, υπογράμμισε ότι οι στρατιωτικές διαπραγματεύσεις για το θέμα των F-16 έχουν ολοκληρωθεί.

«Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ το μετέφερε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η κυβέρνηση ενημέρωσε ανεπίσημα το Κογκρέσο μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών. Και στις δύο πτέρυγες ενημερώνονται οι πρόεδροι της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και το πιο έμπειρο μέλος. Εάν δεν υπάρξει καμία αντίρρηση από εδώ αργότερα, η διαδικασία ολοκληρώνεται. Πρόκειται για επίσημη κοινοποίηση. Υπάρχει 51% πιθανότητα το Κογκρέσο των ΗΠΑ να απορρίψει το σχετικό αίτημα του Προέδρου. Εάν συμβεί αυτό, ο Πρόεδρος το αποστέλλει εκ νέου. Εάν συμβεί αυτό, πρέπει να απορριφθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Βέλη Τσαβούσογλου σε Μενέντεζ

Επισημαίνοντας ότι αυτό δεν είναι πολύ συνηθισμένο στην αμερικανική ιστορία, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στον Μπομπ Μενέντεζ λέγοντας ότι «ειδικά ένας γερουσιαστής προβάλλει συνεχώς την αντίρρησή του. Γνωρίζετε όμως ότι οι τροπολογίες που υποβλήθηκαν προηγουμένως έχουν εγκριθεί. Περιμένουμε να περάσει ομαλά».

Δηλώνοντας ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση από κάθε άποψη, είπε ότι «Εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει αποφασισμένη, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Δεν θέλουμε να αγοράζουμε προϊόντα από μια χώρα που μας δένει τα χέρια με όρους».

Στην ίδια συνέντευξη ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στις ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την παράδοση F-35 στην Ελλάδα, είπε ότι «η ισορροπία στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας έχει αρχίσει να επιδεινώνεται. Οι ΗΠΑ είχαν μια πολιτική ισορροπίας. Στην Κύπρο, η ισορροπία μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων άρχισε να επιδεινώνεται. Ένας σύμμαχος όπως οι ΗΠΑ πρέπει να δίνει προσοχή σε αυτές τις ισορροπίες».

Ο Τσαβούσογλου τόνισε τέλος ότι δεν ενδιαφέρει την Τουρκία ποιος πουλάει όπλα σε ποια πλευρά και είπε ότι «αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι ποια είναι η δύναμή μας, τι κάνουμε, τι βήματα κάνουμε για τα συμφέροντά μας, αυτό είναι το σημαντικό για εμάς».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στις ΗΠΑ θα συναντηθεί επίσης με τα μέλη των δεξαμενών σκέψης και της τουρκοαμερικανικής κοινότητας στην Ουάσιγκτον και το Χιούστον και θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων του νέου γραφείου της καγκελαρίας του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στο Χιούστον. Την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του, ο Τούρκος Υπουργός θα πραγματοποιήσει διάφορες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη. Στο πλαίσιο αυτό, θα έχει διμερή συνάντηση με την Σαμπά Κορόσι, Πρόεδρο της 77ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ