Τραυματισμένη δασκάλα – Ουκρανία: Συγκλονίζει η 52χρονη σε συνέντευξή της

Η φωτογραφία της τραυματισμένης στο κεφάλι δασκάλας, στο ξεκίνημα του πολέμου της Ουκρανίας, ευαισθητοποίησε τον κόσμο σχετικά με τις αιματηρές συνέπειες της ρωσικής εισβολής. Η Ολένα Κουρίλο τυφλώθηκε από το ένα μάτι όταν ένας πύραυλος κατέστρεψε το διαμέρισμά της, τις πρώτες ώρες του πολέμου, στο Χάρκοβο. Η δασκάλα φυγαδεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην Πολωνία, προκειμένου να υποβληθεί σε ειδικό οφθαλμολογικό χειρουργείο. Οι γιατροί πλέον είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να σώσουν το μάτι της, αλλά και να επανέλθει μέρος της χαμένης όρασής της.

Η 52χρονη μίλησε από το νοσοκομείο στη Daily Mail: «Νιώθω πολύ ευγνώμων και θα είμαι έτσι μέχρι το τέλος της ζωής μου. Τώρα, έχω ελπίδα». Σύμφωνα με τους γιατρούς, εάν δεν είχε γίνει το χειρουργείο, τότε πιθανότατα θα κινδύνευε ακόμα και με θάνατο, λόγω του συγκεκριμένου τραύματος.

Οι πρώτες τις σκέψεις για τον πόλεμο

Η Olena, που είναι μισή Ρωσίδα, περιγράφει τις δραματικές στιγμές: Μαζί με τον άνδρα της ξύπνησαν στις 24 Φεβρουαρίου στις 05:20 τα ξημερώματα από τρεις τεράστιες εκρήξεις, που φαίνονταν να προέρχονται από το κοντινό στρατιωτικό αεροδρόμιο. «Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι θα ξεκινούσε πράγματι πόλεμος. Οι πρώτες μου σκέψεις ήταν, “συμβαίνει αλήθεια αυτό”. Ο άνδρας μου πήγε να γεμίσει το αμάξι με πετρέλαιο ώστε να φύγουμε, ενώ εγώ άρχισα να φτιάχνω τις βαλίτσες. Όμως, τον έπιασε λάστιχο στον δρόμο κι αυτά τα 30 λεπτά καθυστέρησης που είχε μέχρι να το αλλάξει, του έσωσαν τη ζωή»…

Η γυναίκα καθόταν στον καναπέ του υπνοδωματίου τους, ελέγχοντας τα απαραίτητα έγγραφα που έπρεπε να έχουν μαζί, όταν ξαφνικά άκουσε έναν ισχυρό κρότο και είδε κομμάτια από γυαλί να πετούν κατά πάνω της. «Το τζάμι του παραθύρου έγινε χίλια μικρά κομμάτια. Είναι θαύμα το ότι επιβίωσα. Απλά, θυμάμαι να σκέφτομαι ότι δεν είμαι έτοιμη να πεθάνω»… Και συνεχίζει: «Μόλις είχαμε ανακαινίσει το σπίτι μας. Ποτέ δεν είχα φανταστεί πως κάποιος μπορεί να χάσει κάτι τόσο γρήγορα», αναφέρει. Ο πύραυλος προκάλεσε έναν τεράστιο κρατήρα εκεί ακριβώς που ο άνδρας της παρκάρει το το αμάξι.

Η εικόνα της έγινε σύμβολο της βαρβαρότητας

«Το αίμα έτρεχε στο πρόσωπό μου και δεν μπορούσα να δω τίποτα. Είχα χιλιάδες μικρά κομμάτια γυαλιού μέσα στο δέρμα μου, αλλά δεν ένιωθα πόνο, διότι ήμουν σε κατάσταση σοκ. Εκείνη τη στιγμή δεν είχα καταλάβει ότι γυαλιά είχαν μπει στο μάτι μου. Συνέχιζα να σκουπίζω το πρόσωπό μου από τα αίματα και προσπαθούσα να σταματήσω την αιμορραγία, αλλά απλά δεν γινόταν».

Στη συνέχεια κάλεσε αμέσως τον άνδρα και την 27χρονη κόρη τους για να τους πει ότι είναι ζωντανή και άρχισε να ψάχνει για γιατρούς. Εκείνη ήταν η στιγμή που ο Αμερικάνος φωτογράφος Wolfgang Schwan την απαθανάτισε. Η εικόνα της έγινε σύμβολο της βαρβαρότητας της εισβολής. Στο νοσοκομείο δεν πήγε αμέσως, διότι υπήρχαν άνθρωποι που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη για ιατρική βοήθεια από εκείνη. Μετά τις πρώτες βοήθειες, της έδωσαν απλά υγρό για τα μάτια, διότι δεν υπήρχε οφθαλμολόγος.

«Είπαν ότι η φωτογραφία μου ήταν ψεύτικη»

Πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα, η Ολένα με τον άνδρα της πέρασαν 12 τρομακτικές ημέρες σε ένα σπίτι σε ένα μικρό χωριό έξω από την πόλη, ενώ η κόρη τους με τις δυο γάτες της κατέφυγε σε άλλη πόλη. Μάλιστα, εκείνες τις πρώτες ώρες του πολέμου διαδόθηκε από τη ρωσική πλευρά ότι η φωτογραφία της ήταν ψεύτικη. «Ήταν φριχτό. Ένιωσα ότι με προσέβαλαν», δηλώνει.

Η βρετανική εφημερίδα βρισκόταν σε επαφή μαζί της όλο αυτό το διάστημα και οι δημοσιογράφοι κανόνισαν τη μεταφορά της στην Πολωνία και τη νοσηλεία της εκεί. Ο άνδρας της έμεινε πίσω για να προσέχει την ανάπηρη μητέρα του. «Εάν δεν ήμουν τραυματισμένη δεν θα άφηνα τον άνδρα μου. Αλλά έπρεπε να σώσω την όρασή μου, καθώς δουλεύω με παιδιά και λατρεύω τη δουλειά μου». Τώρα, ελπίζει η εγχείρηση να πάει καλά. «Όταν κοιτάζω στον καθρέφτη, δεν καταλαβαίνω τι έχει γίνει. Διότι δεν μπορώ να αποδεχτώ την πραγματικότητα». Και η 52χρονη καταλήγει στις δηλώσεις της: «Απευθύνομαι σε κάθε Ουκρανό πολίτη και εθελοντή. Παρακαλώ κάντε ότι μπορεί για να παραμείνει η Ουκρανία μια ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα. Παρακαλώ υποστηρίξτε μας. Εάν νικήσει η Ουκρανία, όλος ο κόσμος θα νικήσει, όλη η ανθρωπότητα».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ