Με το ένα πόδι στην έξοδο ο Μπόρις Τζόνσον – Βουλευτές του ετοιμάζουν πρόταση μομφής

Βουλευτές των Τόρις είναι έτοιμοι να αμφισβητήσουν την θέση του Μπόρις Τζόνσον και να του δείξουν την έξοδο. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και ο «μαγικός» αριθμός 54 που είναι απαραίτητος.

Αντιμέτωπος με «ανταρσία» μέσα στην ίδια την κοινοβουλευτική του ομάδα φαίνεται ότι είναι τις τελευταίες ώρες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του οποίο κλονίζεται μετά τις αποκαλύψεις για τα πάρτι εν μέσω lockdown τo 2020.

Όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ βουλευτές των Τόρις είναι αποφασισμένοι να προκαλέσουν διαδικασία διαδοχής στο κυβερνών κόμμα με πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού. Μάλιστα, φέρονται να συναντήθηκαν κιόλας προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους με τις επιστολές άρσης της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Τζόνσον να μην αποκλείεται να κατατίθενται ακόμη και σήμερα.

Κατά τα ίδια δημοσιεύματα πρόκειται για 20 βουλευτές των Τόρις οι περισσότεροι εκ των οποίων εκλέγησαν για πρώτη φορά μόλις το 2019. Ηγετικό ρόλο στην ομάδα των «ανταρτών» φέρονται να έχουν οι βουλευτές Dehenna Davison, Alicia Kearns, Gary Sambrook και Chris Loder.

Μάλιστα, η υπονόμευση του Τζόνσον έφτασε στα αυτιά της Ντάουνιγκ Στριτ η οποία απάντησε με παρασκηνιακές συναντήσεις ώστε να πέσουν οι τόνοι. Η δυσαρέσκεια είναι δεδομένο ότι εκφράστηκε με τα βρετανικά δημοσιεύματα να αναρωτιούνται αν και κατά πόσο είναι εφικτό να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός των 54 βουλευτών που χρειάζονται για να ρίξουν τον Τζόνσον από την εξουσία και να εκκινήσουν την διαδικασία διαδοχής.

Και αυτό διότι μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που επικαλείται το BBC υποβαθμίζουν την κίνηση των βουλευτών λέγοντας ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τον πρωθυπουργό ενώ άλλοι βουλευτές των Τόρις φέρονται να έχουν δώσει χρόνο στον Μπόρις Τζόνσον τηρώντας στάση αναμονής τουλάχιστον μέχρι τα αποτελέσματα της έρευνας για τα επίμαχα πάρτι την οποία διεξάγει η Σο Γκρέι.

Κατά την DailyMail άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είναι κατά της ανταρσίας βλέποντας ότι το κλίμα μπορεί να αναστραφεί υπέρ των Τόρις με την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό αλλά και με την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Καίει τον Τζόνσον ο πρώην σύμβουλός του

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, πρώην σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι γνώριζε ότι είχε οργανωθεί ένα πάρτι στην επίσημη κατοικία του κατά τη διάρκεια του lockdown και τον κατηγόρησε ότι είπε ψέματα στη Βουλή, θα κληθεί να καταθέσει στο πλαίσιο της επίσημης έρευνας που διεξάγεται για την υπόθεση αυτήν, ανέφερε η εφημερίδα Mirror.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 11 συγκεντρώσεις έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ -την επίσημη κατοικία και γραφείο του πρωθυπουργού- ή σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, από τον Μάιο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Την εποχή εκείνη ίσχυαν συγκεκριμένοι κανονισμοί που περιόριζαν τον αριθμό των προσώπων τα οποία θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν στον ίδιο χώρο. Ήδη έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για να εξακριβωθούν τα γεγονότα.

Ο Κάμινγκς, αρχιτέκτονας της εκστρατείας υπέρ του Brexit και πρώην ανώτερος σύμβουλος του Τζόνσον, αποχώρησε από την κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2020. Σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι ο Τζόνσον είχε συμφωνήσει να γίνει κανονικά το πάρτι. «Όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες που το συζήτησαν εκείνη την περίοδο, θα ορκίζονταν ότι αυτό συνέβη», έγραψε χθες στο μπλογκ του.

Θα καταθέσει στη Σου Γκρέι, ανώτερη κυβερνητικό αξιωματούχο που ηγείται της έρευνας, ανέφερε η Mirror.

Χθες ο Κάμινγκς, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος «να καταθέσει ενόρκως» ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ψέματα στη Βουλή και ότι γνώριζε εκ των προτέρων για ένα πάρτι με ποτά στην κατοικία του κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, παρόλο που αργότερα ισχυρίστηκε ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι επρόκειτο για κοινωνική συγκέντρωση.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ