Το ΝΑΤΟ κήρυξε την έναρξη του νέου Ψυχρού Πολέμου: Τι σημαίνει για Ελλάδα – Ευρώπη

Το ΝΑΤΟ άλλαξε το δόγμα του έπειτα από 12 χρόνια και στα κείμενο περί της Στρατηγικής Αντίληψης κατονομάζει ως εχθρό την Ρωσία και σκιαγραφεί ως απειλή την Κίνα. Αναδιατάσσοντας δυνάμεις και με νέα κράτη μέλη προ των πυλών της Συμμαχίας, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εισέρχονται σε μια νέα ψυχροπολεμική εποχή. Και τα κράτη-μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, εισέρχονται σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών για να υποστηριχθεί το νέο δόγμα.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ υποδέχθηκε θριαμβευτικά τις δύο σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες πήραν το «πράσινο φως« το βράδυ της Τρίτης (28/6) για να ενταχθούν στη συμμαχία έπειτα από εβδομάδες κωλυσιεργίας από την Τουρκία. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η αναμενόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ έδειξε ότι ο πόλεμος του Πούτιν απέτυχε και ότι ο Ρώσος δικτάτορας απέτυχε στον στόχο του να αποτρέψει τη συμμαχία από την προσθήκη νέων μελών.

«Η απόφαση να προσκληθούν η Φινλανδία και η Σουηδία να γίνουν μέλη καταδεικνύει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή», είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Αποδεικνύει ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν κατάφερε να κλείσει την πόρτα του ΝΑΤΟ. Η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή. Και αποδεικνύει επίσης ότι σεβόμαστε το κυριαρχικό δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέξει τον δρόμο του».

Φυσικά, η κύρια ένσταση του Πούτιν ήταν να αποτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία. Και, τουλάχιστον προς το παρόν, έχει καταφέρει να καταρρίψει οποιεσδήποτε επίμονες φιλοδοξίες στο Κίεβο να ενταχθεί στη συμμαχία.

Το ΝΑΤΟ, η Ουκρανία και η Ρωσία

Σύμφωνα με το Politico, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν να παρασυρθούν σε μια άμεση σύγκρουση στη Ρωσία, τουλάχιστον εν μέρει λόγω του φόβου ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα. Και ενώ οι σύμμαχοι επέμειναν ότι, θεωρητικά, η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα να μπορέσει να ενταχθεί σύντομα, αν όχι ποτέ. Αυτό συμβαίνει επειδή η ρήτρα συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ, γνωστή ως Άρθρο 5, θα απαιτούσε αμέσως από τους συμμάχους να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Ο Στόλτενμπεργκ, στη συνέντευξη Τύπου του, είπε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy συμμετείχε στις συζητήσεις της συνόδου κορυφής των ηγετών μέσω βίντεο και ότι το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στον πόλεμο.

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατέστησε σαφές ότι η Ουκρανία βασίζεται στη συνεχή υποστήριξή μας», είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Και το μήνυμά μας προς αυτόν ήταν εξίσου σαφές. Η Ουκρανία μπορεί να βασιστεί σε εμάς – για όσο χρόνο χρειαστεί».

Αυτή η γλώσσα απηχούσε μια δήλωση της συνόδου κορυφής που εκδόθηκε την Τρίτη από τις βιομηχανοποιημένες δημοκρατίες της G7 στη σύνοδο κορυφής των ηγετών τους στη Γερμανία. Σημειώνεται ότι όλες οι χώρες της G7, εκτός από την Ιαπωνία, είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ θα λάβει νέα μέτρα για να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό του στρατού της Ουκρανίας, αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο ότι η βοήθεια θα ήταν επαρκής ή θα έφτανε αρκετά γρήγορα ώστε να είναι υπέρ του Κιέβου.

«Οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να παρέχουν σημαντική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Και σήμερα, οι ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν την υποστήριξή μας συμφωνώντας για ένα «Ολοκληρωμένο Πακέτο Βοήθειας» για την Ουκρανία. Αυτό περιλαμβάνει ασφαλείς επικοινωνίες, καύσιμα, ιατρικές προμήθειες, εξοπλισμό για την αντιμετώπιση ναρκών και χημικών – βιολογικών απειλών, όπως και εκατοντάδες φορητά συστήματα αντι-drone».

Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ για Κίνα και Ρωσία

Στην προηγούμενη Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ, που εγκρίθηκε το 2010, οι σύμμαχοι αποκαλούσαν τη Ρωσία «στρατηγικό εταίρο» και δεν αναφέρονταν καθόλου στην Κίνα. Στη νέα έκδοση, περιέγραψαν την Κίνα ως πρόκληση για τα «συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες» των συμμάχων.

Και δεν μάσησαν τα λόγια για τον κίνδυνο που βλέπουν στη στρατιωτική επίθεση του Πούτιν.

Η Ρωσία, έγραψαν, «επιδιώκει να δημιουργήσει σφαίρες επιρροής και άμεσου ελέγχου μέσω του εξαναγκασμού, της ανατροπής, της επιθετικότητας και της προσάρτησης».

Το έγγραφο αναφέρει τη χρήση τόσο της παραδοσιακής όσο και της ψηφιακής επιθετικότητας από τη Μόσχα, προειδοποιεί για τις «εκσυγχρονιστικές» πυρηνικές δυνάμεις της χώρας και την τιμωρεί για τις πυρηνικές της απειλές — όλα γίνονται με αδιαφορία για τη «διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες».

«Στόχος είναι να αποσταθεροποιήσει χώρες στην Ανατολή και στο Νότο μας», προσθέτει. «Στον Βορρά, η ικανότητά του να διαταράξει τις ενισχύσεις των Συμμάχων και την ελευθερία ναυσιπλοΐας στον Βόρειο Ατλαντικό είναι μια στρατηγική πρόκληση για τη Συμμαχία».

Την ίδια στιγμή, οι σύμμαχοι ισχυρίστηκαν ότι δεν ήθελαν να βρίσκονται σε μια τόσο εχθρική σχέση.

«Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει αντιπαράθεση και δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία», έγραψαν οι ηγέτες. «Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στις ρωσικές απειλές και εχθρικές ενέργειες με ενιαίο και υπεύθυνο τρόπο».

Στο σχέδιο, οι σύμμαχοι δήλωσαν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν μια ακόμη πιο ισχυρή αμυντική παρουσία στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας, αλλά ισχυρίστηκαν ότι παρέμειναν ανοιχτοί σε οποιαδήποτε μετατόπιση από τη Μόσχα.

«Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τη Ρωσική Ομοσπονδία ως εταίρο μας», έγραψαν. «Ωστόσο, παραμένουμε πρόθυμοι να διατηρήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα για τη διαχείριση και τον μετριασμό των κινδύνων, την πρόληψη της κλιμάκωσης και την αύξηση της διαφάνειας».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ