Την αποβολή της Ρωσίας από τον ΟΗΕ και τον ΟΑΣΕ ζητάει η Ουκρανία

Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαιοσύνης (ΑΣΔ) απηύθυνε έκκληση στον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Michel Bachelet και στον Διευθυντή του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, Matteo Meccacci, ζητώντας να ξεκινήσει άμεσα η αποβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τους οργανισμούς.

«Καλούμε το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών και το ODIHR του ΟΑΣΕ: να κινήσουν αμέσως το θέμα της αποβολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τον ΟΑΣΕ. Πιστεύουμε ότι η απόφαση αποβολής της Ρωσίας θα είναι θετική, καθώς μια επιτιθέμενη χώρα που δεν συμμερίζεται τις δημοκρατικές ευρωπαϊκές αξίες και δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να είναι μέλος του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ», ανέφερε το ΑΣΔ.

Σημειώνεται ότι στους οργανισμούς αυτούς εστάλησαν οι σχετικές επιστολές που υπέγραψε ο ασκών καθήκοντα επικεφαλής του ΑΣΔ Βίκτρο Γκρίστσουκ.

Το ΑΣΔ τονίζει ότι η επιθετική δραστηριότητα της Ρωσίας είναι ασυμβίβαστη με τις αρχές και τις αξίες των διεθνών οργανισμών που καθοδηγούνται από το νόμο και στοχεύουν στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα ορίζουν ότι όλα τα μέρη στη σύγκρουση πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν ότι οι άμαχοι και οι τραυματίες μπορούν να απομακρυνθούν από τα σημεία κινδύνου και ότι πρέπει να τους παρασχεθεί γρήγορη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε ιατρικό εξοπλισμό και προσωπικό, καθώς και σε τρόφιμα και ρούχα για βρέφη και μικρά παιδιά.

«Παρά αυτά και όλα τα άλλα διεθνή έγγραφα, κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία και συνεχίζεται εδώ και ένα μήνα, περισσότερα από χίλια σπίτια και εκατοντάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα καταστράφηκαν στη χώρα μας, περισσότεροι από 3.000 Ουκρανοί άμαχοι πολίτες σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 136 παιδιών. Από την έναρξη των εχθροπραξιών, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, οι κατακτητές εκτόξευσαν 467 πυραύλους εδάφους-θαλάσσης και πραγματοποίησαν 1.804 αεροπορικές επιδρομές. Περισσότεροι από 1.100 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί σε πόλεις της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Αυτό είναι 11 φορές περισσότερο από ό,τι στον πόλεμο στη Συρία. Σήμερα, ο αριθμός αυτός αυξάνεται μόνο», τόνισε το ΑΣΔ.

«Οι πύραυλοι στοχεύουν σε απλά εμπορικά κέντρα στο Κίεβο και σε κτίρια κατοικιών. Από την αρχή της πλήρους εισβολής στο Κίεβο, έχουν υποστεί ζημιές 87 σπίτια, 10 ιδιωτικές περιουσίες, 12 σχολεία και έξι νηπιαγωγεία. Στη Χερσώνα, πυροβολήθηκαν άνθρωποι που πήγαν σε συγκέντρωση κατά της κατοχής. Στο Νικολάεφ οι Ρώσοι εισβολείς βομβάρδισαν ένα ψυχιατρείο. Ως αποτέλεσμα των καθημερινών βομβαρδισμών, 548 εκπαιδευτικά ιδρύματα υπέστησαν ζημιές. 72 από αυτά καταστράφηκαν ολοσχερώς. Πρόκειται για περισσότερα από 220 σχολεία, 155 νηπιαγωγεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ΑΣΔ τονίζει ότι ο ρωσικός στρατός, κατά παράβαση πολυάριθμων διεθνών συμβάσεων, συνεχίζει να επιτίθεται σε ιατρικές εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα, σκοτώθηκαν 6 Ουκρανοί γιατροί και τραυματίστηκαν άλλοι 16. Οι Ρώσοι χτύπησαν επίσης 135 νοσοκομεία, 9 από τα οποία καταστράφηκαν. Επιπλέον, δέχθηκαν πυρά 43 ασθενοφόρα.

Παρά αυτές τις φρικαλεότητες, η Ρωσία παραμένει μέλος αξιόπιστων διεθνών οργανισμών, τονίζει το ΑΣΔ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ