Τι περιλαμβάνει η στρατιωτική βοήθεια 20 δισ. από ΗΠΑ για Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει άλλα 33 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, τα 20 δισ. των οποίων θα αφορούν στρατιωτική βοήθεια, ανέφερε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

Από τα 33 δισ. δολάρια, τα 20 θα αφορούν όπλα, πυρομαχικά και άλλη στρατιωτική βοήθεια, 8,5 δισ. θα δοθούν ως άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα 3 δισ. ως ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ανήλθε στα 3 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 30 δισ. δολάρια, όπως γιοτ, ελικόπτερα, κτίρια και έργα τέχνης.

Η επιστολή Μπάιντεν στην Πελόζι

Σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, ο Μπάιντεν αναφέρει:

«Αυτό που θέλω να καταστήσω σαφές στο Κογκρέσο και στον αμερικανικό λαό είναι το εξής: το κόστος της αποτυχίας να αντισταθεί κανείς στη βίαιη επιθετικότητα στην Ευρώπη ήταν πάντα υψηλότερο από το κόστος να παραμείνουμε σταθεροί απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις».

Η νέα στρατιωτική βοήθεια που θα χρηματοδοτήσει το Κογκρέσο θα περιλαμβάνει.

  1. Περισσότερα τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και αντιαρματικούς πυραύλους και αντιαεροπορικά συστήματα.
  2. Βοήθεια στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων κυβερνοπολέμου της Ουκρανίας.
  3. Ενίσχυση της παροχής πληροφοριών.
  4. Υποστήριξη για την αύξηση της ικανότητας της Ουκρανίας να παράγει πυρομαχικά.
  5. Βοήθεια στην εκκαθάριση ναρκών ξηράς και άλλων εκρηκτικών και στην άμυνα της Ουκρανίας από χημικές και βιολογικές επιθέσεις.
  6. Βοήθεια για τον καθαρισμό ναρκών ξηράς, αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και άλλα εκρηκτικά και για άμυνα έναντι χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών απειλών.
  7. Περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ