Θέατρο Μαριούπολη – Ουκρανία: Εικόνες σοκ από τον βομβαρδισμό

Νέα βίντεο έρχονται στη δημοσιότητα από το φρικτό βομβαρδισμό στο θέατρο της Μαριούπολης, που σημειώθηκε πριν από εννέα ημέρες. Το βίντεο από το βομβαρδισμό -που κατά τις τελευταίες εκτιμήσεις έχει προκαλέσει τους θανάτους τουλάχιστον 300 ανθρώπων- αναρτήθηκε στον λογαριασμό του CNN και δείχνει συντρίμμια και την προσπάθεια ανθρώπων να εγκαταλείψουν το κτίριο, κατεβαίνοντας μια σκάλα. Υπενθυμίζεται ότι έξω από το θέατρο είχε γραφτεί η λέξη «ΠΑΙΔΙΑ», για να μη βομβαρδιστεί.

«Ο πύραυλος χτύπησε ακριβώς στο κέντρο του θεάτρου» ακούγεται μια ανδρική φωνή να λέει στο βίντεο. Σε ένα δεύτερο βίντεο, που δείχνει την τεράστια ζημιά που προκάλεσε ο βομβαρδισμός του θεάτρου, ένας άλλος άνδρας προσπαθεί να καθησυχάσει κάποιους δικούς του, λέγοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι άνθρωποι μαζί του στο ισόγειο δεν τραυματίστηκαν κατά την επίθεση. Ο ίδιος άνδρας ακούγεται ωστόσο να εκφράζει φόβους για άλλους που χρησιμοποιούσαν το κτίριο του θεάτρου της Μαριούπολης ως καταφύγιο και είναι κάτω από τα συντρίμμια.

1.300 είχαν βρει καταφύγιο, μόλις 150 επιζώντες βγήκαν

Νωρίτερα, αξιωματούχοι της Μαριούπολης δήλωσαν ότι τουλάχιστον 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση στις 16/3 στο θέατρο της πόλης. Περίπου 1.300 άνθρωποι πιστεύεται ότι είχαν καταφύγει στο κτίριο, με μόλις 150 επιζώντες να έχουν βγει από τα ερείπια αμέσως μετά την επίθεση. Πηγές δήλωσαν ότι ο μεγαλύτερος όγκος όσων βρίσκονταν στο θέατρο είχαν κρυφτεί κάτω από τη σκηνή και ότι τα ερείπια εμπόδιζαν την έξοδό τους.

Δεν υπάρχουν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που επιχειρούν στη Μαριούπολη και οι έντονες μάχες και οι βομβαρδισμοί κοντά στο θέατρο απέτρεψαν τις προσπάθειες διάσωσης, επισημαίνει ο «Guardian», υπενθυμίζοντας ότι το θέατρο βομβαρδίστηκε από αεροπλάνο, παρότι η λέξη «παιδιά» ήταν γραμμένη με μεγάλα λευκά γράμματα στο έδαφος.

«Τώρα δεν υπάρχει πια Δραματικό Θέατρο, στη θέση του εμφανίστηκε ένα νέο σημείο πόνου»

Σε δήλωση σήμερα το πρωί, εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου είπε ότι οι τοπικές αρχές ήταν σε θέση να ανακοινώσουν έναν νέο αριθμό νεκρών από την τραγωδία. «Δυστυχώς, ξεκινάμε αυτή τη μέρα με άσχημα νέα. Από αυτόπτες μάρτυρες, πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Δραματικό Θέατρο της Μαριούπολης ως αποτέλεσμα βομβαρδισμού από ρωσικό αεροσκάφος. Μέχρι το τέλος, δεν θέλω να πιστέψω σε αυτή τη φρίκη. Μέχρι το τέλος θέλω να πιστεύω ότι όλοι κατάφεραν να ξεφύγουν. Όμως τα λόγια όσων βρίσκονταν μέσα στο κτίριο την ώρα αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας λένε άλλα» ανέφερε, και συνέχισε:

«Το Δραματικό Θέατρο στην καρδιά της Μαριούπολης ήταν πάντα το σήμα κατατεθέν της πόλης. Τόπος συναντήσεων, ραντεβού, σημείο αναφοράς. “Που είσαι; Είμαι στο Δραματικό Θέατρο” Πόσες φορές έχουμε ακούσει ή πει αυτή τη φράση: “Στο Δραματικό Θέατρο”. Τώρα δεν υπάρχει πια Δραματικό Θέατρο. Στη θέση του εμφανίστηκε ένα νέο σημείο πόνου για τους κατοίκους της Μαριούπολης, ερείπια που έγιναν το τελευταίο καταφύγιο για εκατοντάδες αθώους ανθρώπους». Σημειώνεται ότι σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, αναφερόμενη στη Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ότι το Κίεβο ελπίζει να ανοίξει σήμερα σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα ένας ασφαλής διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη αυτή.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ