Θάνατος από εμβόλιο AstraZeneca – Καναδάς: Επιβεβαιώθηκε ο πρώτος στη χώρα

Θάνατος από εμβόλιο AstraZeneca – Καναδάς: Ποια η σπάνια επιπλοκή

Στην επαρχία του Καναδά, Αλμπέρτα, καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο ασθενής εμφάνισε μια σπάνια μορφή θρόμβωσης μετά την χορήγηση του εμβολίου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα η αρχίατρος της περιοχής. Πρόκειτα για γυναίκα στα 50 της, και είναι η δεύτερη αναφερθείσα περίπτωση θρόμβωσης και ο μοναδικός θάνατος που καταγράφεται έπειτα από την χορήγηση περισσότερων από 253.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca στην επαρχία, ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του η αρχίατρος, Ντίνα Χίνσο. Στη χώρα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον πέντε κρούσματα θρόμβωσης έπειτα από την χορήγηση του εμβολίου, αλλά οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας υποστηρίζουν ότι τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca υπερτερούν των πιθανών παρενεργειών.

«Ενώ κάθε θάνατος είναι τραγικός, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι κίνδυνοι θανάτου ή εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων από την COVID-19 παραμένουν πολύ υψηλότεροι σε σχέση με τον κίνδυνο μετά τον εμβολιασμό με το AstraZeneca», πρόσθεσε η ίδια. Η AstraZeneca δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα του Reuters να σχολιάσει. Ο Καναδάς έχει καταγράψει 1.243.242 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού και 24.342 θανάτους, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters. Τον περασμένο μήνα η επαρχία του Κεμπέκ ανέφερε τον πρώτο θάνατο στον Καναδά ενός ασθενή μετά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Εμβόλιο

Ποια η σπάνια επιπλοκή

Η AstraZeneca, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ήταν μια από τις επικεφαλής εταιρείες  στον αγώνα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της COVID-19. Το φθηνό και εύκολα μεταφερόμενο εμβόλιό της χαρακτηρίστηκε κορυφαίο, αλλά έχουν προκύψει πολλά ζητήματα. Η σπάνια επιπλοκή, την οποία κάποιες ρυθμιστικές αρχές, περιλαμβανομένης της καναδικής, έχουν χαρακτηρίσει επιστημονικά “Προθρομβωτική Θρομβοπενία Ανοσολογικής Αιτιολογίας” έπειτα από εμβολιασμό, περιλαμβάνει την δημιουργία θρόμβων αίματος που συνοδεύεται από θρομβοπενία (χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων).

Δεκάδες χώρες ανέστειλαν την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca τον Μάρτιο έπειτα από τις πληροφορίες για την εμφάνιση σπάνιων αλλά σοβαρών θρόμβων αίματος. Πολλές από αυτές έχουν εκ νέου ξεκινήσει την χορήγηση του εμβολίου είτε πλήρως ή με περιορισμούς έπειτα από την ανακοίνωση των ρυθμιστικών αρχών υγείας ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των πιθανών κινδύνων από την χορήγησή του.

Εμβόλιο

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ