Τέλος ο «Σούπερ Μάριο»: Δεκτή η παραίτηση Ντράγκι από τον Ματαρέλα – Οι πιθανές ημερομηνίες των εκλογών

Τέλος εποχής για τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος νωρίς το πρωί πήγε στο προεδρικό Μέγαρο όπου υπέβαλε την παραίτησή του στον Σέρτζιο Ματαρέλα, μετά τη χθεσινή ψήφο εμπιστοσύνης, στην οποία δεν έλαβε την στήριξη των υπόλοιπων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η συνάντηση των δύο ισχυρών ανδρών της Ιταλίας κράτησε μισή ώρα.

Ο Ούγκο Ζαμπέτι, Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανέφερε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Sergio Mattarella δέχθηκε σήμερα το πρωί στο Palazzo del Quirinale τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στη χθεσινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Γερουσία, επανέλαβε την παραίτησή του από την προεδρία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το σημείωσε, η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία για τον χειρισμό της επικαιρότητας».

Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραίτησή του στην ιταλική Βουλή. Βγαίνοντας από το κτήριο, ο Ντράγκι ήταν χαμογελαστός, αλλά εμφανώς συγκινημένος. Σκυφτός, είπε, στις τηλεοπτικές κάμερες, «σας ευχαριστώ», μπήκε στο αυτοκίνητο και κατευθύνθηκε προς την κατοικία του προέδρου της χώρας.

25981232 1

Η έξοδός του από τη Βουλή

«Ζητώ να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση, διότι μεταβαίνω στον πρόεδρο της δημοκρατίας, για να του ανακοινώσω τις αποφάσεις μου», είπε στη Βουλή, εν μέσω χειροκροτημάτων.

Ευχαρίστησε τους βουλευτές για ακόμα μία φορά και έκλεισε αστειευόμενος παραφράζοντας μία δήλωση που έκανε προ ημερών, «Ευχαριστώ, ακόμα και οι τραπεζίτες χρησιμοποιούν καμιά φορά την καρδιά τους».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επέλεξε αυτή τη φράση, καθώς πριν λίγες μέρες σε συνέντευξη Τύπου είχε αναφέρει ότι οι «τραπεζίτες δεν έχουν καρδιά».

Η παραίτηση Ντράγκι οδηγεί πια την Ιταλία, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, σε πρόωρες εκλογές, με την περίοδο αναταραχής να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με το Politico, στις πρόωρες εκλογές που θα κηρυχθούν, αναμένεται να νικήσουν τα δεξιά κόμματα της χώρας.

Οι πιο πιθανές ημερομηνίες εκλογών είναι η 25η Σεπτεμβρίου και η 2α Οκτωβρίου.

Το χρονικό της παραίτησης

Ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Φεβρουάριο 2021 για να βγάλει την Ιταλία από την υγειονομική και οικονομική κρίση.

Υπέβαλε την παραίτησή του στις 14 Ιουλίου στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή.

Μιλώντας στη Γερουσία, ο Ντράγκι είχε δηλώσει ότι η επιλογή που έκανε είναι επώδυνη, όμως, όπως υποστήριξε δεν είχε άλλη.

«Ο μόνος τρόπος, αν θέλουμε να παραμείνουμε μαζί, είναι να ξαναχτίσουμε τη συνθήκη εμπιστοσύνης από το μηδέν, με θάρρος, και αξιοπιστία», τόνισε για τον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να παραμείνει πρωθυπουργός «εάν η κυβέρνηση αναγεννηθεί».

Χθες ο Μάριο Ντράγκι, σύντομος και εμφανώς εκνευρισμένος κατά την δευτερολογία του, είπε

«Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας. Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου. Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες. Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό. Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου».

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός απέρριψε, με τον τρόπο αυτό, το αίτημα της κεντροδεξιάς (Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια) για επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος και αλλαγή μέρους των υπουργών. Παράλληλα, έστειλε στα Πέντε Αστέρια το μήνυμα ότι δεν εννοεί να δώσει περαιτέρω «εξηγήσεις», σχετικά με την εφαρμογή μέτρων όπως το επίδομα ανεργίας και τα κρατικά κίνητρα για την ανακαίνιση των κτηρίων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ