Δεν τελειώνει ο πόλεμος με νίκη Πούτιν στον Ντομπάς – Οι ΗΠΑ «βλέπουν» επέκταση σε Υπερδνειστερία

Νέες εκτιμήσεις από τις ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία θέλουν τον Πούτιν να επεκτείνει τις συγκρούσεις πέραν του Ντονμπάς στην Υπερδνειστερία.

Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία και μια ρωσική νίκη στο Ντονμπάς στα ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας μπορεί να μην τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Άβριλ Χέινς.

«Εκτιμούμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του οποίου εξακολουθεί να σκοπεύει να επιτύχει στόχους πέρα από το Ντονμπάς», είπε η Χέινς στους νομοθέτες.

Πρόσθεσε ότι ο Πούτιν υπολόγιζε ότι η αποφασιστικότητα της Δύσης θα αποδυναμωνόταν με την πάροδο του χρόνου.

Κίεβο: Τουλάχιστον 1.000 Ουκρανοί μαχητές παραμένουν στη χαλυβουργία Αζοφστάλ

«Τουλάχιστον χίλιοι» Ουκρανοί μαχητές, μεταξύ των οποίων «εκατοντάδες τραυματίες», εξακολουθούν να βρίσκονται στη χαλυβουργία Αζοφστάλ που πολιορκείται από τα ρωσικά στρατεύματα στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ.

Μετά την απομάκρυνση όλων των αμάχων την περασμένη εβδομάδα με τη βοήθεια του ΟΗΕ, «τουλάχιστον χίλιοι» μαχητές μεταξύ των οποίων «εκατοντάδες τραυματίες» παραμένουν στις υπόγειες στοές αυτού του τεράστιου μεταλλουργικού συγκροτήματος, δήλωσε τηλεφωνικώς στο AFP η Ιρίνα Βερεσούκ.

«Υπάρχουν σοβαρά τραυματισμένοι άνθρωποι που θα πρέπει επειγόντως να απομακρυνθούν», διευκρίνισε και πρόσθεσε πως «η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα» στη χαλυβουργία αυτή, που είναι ο τελευταίος θύλακας αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων απέναντι στον ρωσικό στρατό στην κατεστραμμένη Μαριούπολη, στις ακτές της Αζοφικής θάλασσας.

Η Βερεσούκ διέψευσε, εξάλλου, τις πληροφορίες που έδωσαν δύο περιφερειακοί αξιωματούχοι σύμφωνα με τις οποίες άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη χαλυβουργία.

«Δεν είναι αλήθεια», είπε και πρόσθεσε πως ο επικεφαλής του τάγματος Αζόφ που έχει οχυρωθεί στη χαλυβουργία «δήλωσε επίσημα» στους Ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και σε εκπρόσωπο του ΟΗΕ πως «κανένας άμαχος, καμία γυναίκα, παιδί ή ηλικιωμένος δεν παραμένει στο Αζοφστάλ».

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο αρνήθηκε από την πλευρά του να πει αν είναι «σίγουρος 100%» ότι όλοι οι άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από το Αζοφστάλ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι δυνατό» να επαληθευθεί όσο δεν υπάρχει μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στο πεδίο.

«Η κατάσταση ήταν και παραμένει πολύ δύσκολη» πρόσθεσε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, λέγοντας πως «πολύ σφοδρές μάχες» επαναλήφθηκαν στο Αζοφστάλ με το τέλος των απομακρύνσεων.

Οι τραυματίες στρατιώτες

Οι ουκρανικές αρχές «εργάζονται» στο εξής για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης στρατιωτών που έχουν τραυματιστεί, του ιατρικού προσωπικού και των στρατιωτικών ιερέων της χαλυβουργίας, ελπίζοντας παράλληλα για τη βοήθεια διεθνών οργανισμών και της Τουρκίας, είπε εξάλλου η Βερεσούκ.

«Το ιατρικό προσωπικό θέλει να φύγει μαζί με τους τραυματίες, γιατί πρέπει να τους συνοδεύσει» σε περίπτωση που ανοίξει ένας «ανθρωπιστικός διάδρομος» από τη χαλυβουργία, πρόσθεσε.

Όπως είπε, μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να «διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα» δεδομένου του αριθμού των τραυματιών που πρέπει «να μεταφερθούν με φορεία».

Καθώς οι στρατιωτικοί του Αζοφστάλ έχουν καλέσει επανειλημμένα σε βοήθεια τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Βερεσούκ υπογράμμισε πως η «Τουρκία εργάζεται στενά με το Κίεβο».

«Θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν», εκτίμησε η αξιωματούχος, διευκρινίζοντας πως μια τέτοια απομάκρυνση θα μπορούσε να γίνει διά θαλάσσης με τουρκικό σκάφος εξοπλισμένο με στρατιωτικό νοσοκομείο.

«Το θέλουμε πολύ και οι Τούρκοι είναι έτοιμοι», αλλά το Κίεβο επιδιώκει να εξασφαλίσει «εγγυήσεις πως η Ρωσία δεν θα αρχίσει να πυροβολεί» κατά την απομάκρυνση, είπε η Βερεσούκ.

«Χρειάζονται απόλυτες εγγυήσεις γραπτώς, αυτό είναι που προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε», είπε.

Το Σάββατο, το Κίεβο είχε ανακοινώσει πως όλες οι άμαχες γυναίκες, όλα τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ στη διάρκεια μιας επιχείρησης που οργανώθηκε από τον ΟΗΕ και χρειάστηκε σχεδόν μία εβδομάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ